11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentPatru ani de puşcărie pentru plasarea de euro falşi în benzinării

Patru ani de puşcărie pentru plasarea de euro falşi în benzinării

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au început judecarea apelului formulat de un bărbat de 52 de ani, condamnat la patru ani de închisoare pentru punerea în circulaţie de valori falsificate şi înşelăciune. Anchetatorii au susţinut că inculpatul a vândut trei bancnote de 500 de euro falsificate în trei staţii peco din Drobeta Turnu Severin, Orşova şi Strehaia. Bărbatul care l-a transportat cu maşina pe inculpat a fost achitat.

Potrivit anchetatorilor, faprele au fost comise în ziua de 5 septembrie 2019. Cei doi inculpaţi au oprit la trei staţii peco din Drobeta Turnu Severin, Orşova şi Strehaia, unde au reuşit să schimbe trei bancnote false de 500 de euro. Banii falşi au ajuns la trei angajate ale staţiilor peco, care au acceptat să le cumpere la un curs de 4 lei, respectiv 4,6 lei.

„La data de 5.09.2019, în baza aceleiași rezoluții infracționale, a pus în circulație un număr de trei bancnote din cupiura de 500 euro, cu seriile(…), bancnote contrafăcute, prin oferirea acestora spre vânzare persoanelor vătămate, angajate la stațiile peco din Orșova, Drobeta Turnu Severin și Strehaia, fiecare dintre persoanele vătămate achiziționând câte o bancnotă falsă”, au susţinut anchetatorii.

Modul de operare

Cei doi inculpaţi din acest dosar au fost deferiţi justiţiei în vara anului trecut. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Drobeta Turnu Severin, instanţă care s-a pronunţat în martie, anul acesta. Judecătorii au reţinut că bărbatul de 52 de ani a invocat diverse motive pentru a reuşi să schimbe banii falşi.

„Inculpatul a indus și menținut în eroare persoanele vătămate la care s-a făcut referire mai sus, oferind spre vânzare fiecărei persoane vătămate câte o bancnotă de 500 euro, contrafăcută, invocând drept pretext o stare de nevoie aparent reală (nu deține asupra sa moneda euro, întrucât a lucrat în străinătate și a încasat salariul în moneda euro, nu mai are bani de carburant pentru a ajunge la domiciliu, are în autoturism minori și se grăbește să ajungă acasă), în scopul obținerii unui folos material injust, cu consecința producerii unor pagube persoanelor vătămate”, se arată în hotărârea instanţei.

Celălalt inculpat din dosar, care l-a transportat cu maşina pe bărbatul de 52 de ani, a fost acuzat de complicitate la punerea în circulaţie de valori falsificate şi înşelăciune.

Prins cu alte şase banconte false

Una dintre părţile vătămare şi-a dat seama că a cumpărat o bancnotă falsă şi a sesizat poliţia. Cei doi inculpaţi au fost depistaţi de poliţişti în aceeaşi zi, în apropiere de Filiaşi.

Asupra bărbatului de 52 de ani au fost descoperite alte şase bancnote false de 500 euro, dar şi suma de 6.075 lei. Suma de bani în lei a fost restituită celor trei persoane vătămate.

În faţa anchetatorilor, bărbatul de 52 de ani a explicat că nu ştia că bancnotele erau false. Le-ar fi primit în urma vânzării unui autoturism, însă nu a putut prezenta un contract de vânzare-cumpărare.

A mai susţinut că plecase către Pitești, pentru a găsi muncitori care să lucreze în Belgia. În faţa instanţei a susţinut că, de fapt, urma să-şi cumpere o maşină.

Patru ani de puşcărie pentru două infracţiuni

Bărbatul de 52 de ani a fost găsit vinovat şi condamnat de instanţă. Pentru punerea în circulaţie de valori falsificate a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare. Pentru înşelăciune a mai primit 1 an şi 6 luni de închisoare. După contopirea celor două pedepse a fost condamnat la patru ani de închisoare.

Celălalt inculpat din dosar a fost achitat. Instanţa a considerat că nu există probe care să arate în mod clar că a fost complicele bărbatului de 52 de ani.

Hotărârea instanţei a fost atacată cu apel de procurori şi inculpatul condamnat la Curtea de Apel Craiova. Ieri, la primul termen de judecată, instanţa amânat judecarea cauzei pentru data de 13 octombrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS