4.3 C
Craiova
duminică, 16 ianuarie, 2022
Știri de ultima orăEvenimentTrei preoți din Vaslui, cercetați penal pentru că au susținut o slujbă de comemorare a mareșalului Ion Antonescu

Trei preoți din Vaslui, cercetați penal pentru că au susținut o slujbă de comemorare a mareșalului Ion Antonescu

Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui a deschis un dosar penal după ce trei preoți au susținut la Biserica Sf. Parascheva din municipiu o slujbă de comemorare a mareșalului Ion Antonescu, condamnat pentru crime de război, transmite publicația Vremea Nouă, care citează purătorul de cuvânt al instituției.

Procurorii efectuează “cercetări in rem, cu privire la fapta de a promova în public cultul persoanelor vinovate de sâvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității, de crime de război, precum și fapta de a promova în public idei și concepții fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe”.

Dosarul penal a fost deschis după ce Alexandru Muraru, reprezentant special al guvernului pentru combaterea antisemitismului, a sesizat poliția și procurorul general după apariția imaginilor publice cu slujba de la Biserica Sf. Parascheva.

„Ceremonia religioasă a fost urmată de o serie de alocuțiuni“

Muraru a citat un reportaj realizat de o televiziune locală la slujba din Vaslui, arătând că ”ceremonia religioasă a fost urmată de o serie de alocuțiuni, cele mai multe fiind o deșănțată elogiere a unei persoane condamnate pentru crime de război și crime împotriva umanității, la adresa a sute de mii de civili”.

”Considerăm că întreaga acțiune, desfășurată într-un cadru public, a încălcat flagrant legislația în vigoare, fiind, la prima vedere, o faptă penală. Membri ai clerului, cadre militare în rezervă, istorici au glorificat un criminal de război făcând apologia unui personaj care a pus la cale, în anii 40, un întreg plan de exterminare a populației evreiești. Atrag atenția că ceea ce s-a întâmplat în lăcașul de cult este o încercare de reabilitare a unui criminal de război, o acțiune ilegală și incalificabilă. În acest sens, am adresat o sesizare către Ministrul de Interne și către Procurorul General, pentru a demara investigațiile ce se impun”, arată Muraru într-un comunicat de presă.

Oficialul român adaugă că, deși Biserica Sf. Parascheva din municipiul Vaslui ar fi o „ctitorie” a mareșalului Ion Antonescu, ”este obligatoriu să abandonăm definitiv paradigma comemorării criminalilor de război sau a legionarilor care au rămas în istorie pentru sângeroasele masacre și pogromuri și să procedăm, în schimb, la comemorarea victimelor acestora”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Craiova se apropie de o incidență de 2 la...

Craiova se apropie de o incidență de 2 la...

ȘTIRI GdS