17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentOpt persoane, reținute în dosarul achizițiilor frauduloase de locuințe de stat

Opt persoane, reținute în dosarul achizițiilor frauduloase de locuințe de stat

Opt persoane au fost reţinute de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care se investighează atribuirea ilegală a unor locuinţe, situate în zone centrale ale Bucureştiului, din fondul locativ de stat.

DNA anunţă că au fost dispuse măsuri preventive faţă de 17 persoane în dosarul care vizează alocarea frauduloasă a 45 de locuinţe de stat, aflate în zona centrală a Capitalei. Fiecare persoană implicată avea un rol bine determinat în operaţiune. Cei interesaţi ofereau mită cuprinsă între 3.000 şi 210.000 de euro, în funcţie de numărul locuinţelor vizate.

DNA a dispus eținerea pentru 24 de ore, începând cu datele de 20 și 21 mai 2021, a unui număr de opt inculpați, persoane fizice, în sarcina cărora s-au reținut mai multe infracțiuni de:

  • constituire a unui grup infracțional organizat,
  • cumpărare de influență,
  • trafic de influență,
  • dare de mită,
  • fals (comise în forma autoratului și a complicității).

DNA a dispis controlul judiciar față de nouă inculpați în sarcina cărora s-au reținut infracțiuni de cumpărare de influență.

În cauză s-a dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectele:

BELIVACĂ VICTORIA și VRAICU ALEXANDRINA LAURENȚIA, angajate în cadrul SC TITAN AL SA (fostul ICRAL) pentru săvârșirea mai multor infracțiuni de luare de mită,
DIMA LUDMILA, notar public, pentru săvârșirea unor infracțiuni de cumpărare de influență (săvârșite în forma autoratului și a complicității).

Ce spune rechizitoriul

În perioada 2018 – 2020, cinci inculpați ar fi constituit un grup infracțional la care ulterior ar fi aderat și alte persoane și care avea ca unic scop obținerea pe nedrept de imobile din fondul locativ de stat sau imobile ale unor proprietari fără moștenitori, aflate pe raza municipiului București și care, în mod normal, ar fi intrat în proprietatea statului.
Ca modalitate de comitere a infracțiunilor, inculpații ar fi identificat imobile nelocuite, nerevendicate ori care se aflau în proprietatea privată a statului, a primăriei municipiului București sau a primăriilor de sector, iar pentru dobândirea nelegală a acestora ar fi întocmit documente false, respectiv contracte de închiriere, contracte de vânzare-cumpărare, procese-verbale de predare-primire locuință, în numele AFI (Administrația Fondului Imobiliar) și al unui notar public.

Cumpărătorii cotizau cu sume între 3.000 euro și 210.000 euro

Ulterior, ar fi fost identificate persoanele dornice să intre în posesia acestor locuințe, de la care inculpații ar fi pretins și primit, în funcție de numărul contractelor încheiate, sume de bani cuprinse între 3.000 euro și 210.000 euro (pentru mai multe contracte).În cadrul acestui grup, fiecare membru avea un rol bine stabilit, spre exemplu unul dintre inculpați trebuia să procure cheile de acces de la imobile, să țină legătura cu beneficiarii, să fie împuternicit de aceștia să depună și să ridice documente la/de la diverse instituții, să încaseze de la aceștia sumele de bani pretinse și să pătrundă abuziv în imobile pentru a le ocupa.

Notărița a dobândit 6 locuințe

Una dintre beneficiarele acestui mod de operare ar fi și suspecta Dima Ludmila care ar fi dobândit pentru sine și pentru altul, contra unor sume de bani cuprinse între 10.000 euro – 12.000 euro, un număr de 6 locuințe.
O parte din informațiile referitoare la diverse imobile și persoane, precum și cheile de acces în imobile le-ar fi fost oferite membrilor grupului, contra unor sume de bani modice, de către suspectele Belivacă Victoria și Vraicu Alexandrina Laurenția, în calitate de funcționari în cadrul SC TITAN AL SA (fostul ICRAL).

Inculpaților și suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 și 309 Cod de procedură penală.

La data de 21 mai 2021, șapte dintre inculpații reținuți urmează să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS