16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentCopii de 2 și 5 ani, preluați de SMURD în stare gravă după ce au băut paracetamol

Copii de 2 și 5 ani, preluați de SMURD în stare gravă după ce au băut paracetamol

Acțiune de amploare pentru salvarea a doi copii din Botoșani, de 5 ani și, respecitv, 2 ani, care au ajuns în stare gravă la spital după ce s-au intoxicat cu paracetamol. Cei doi frați, un băiat și o fetiță, erau în vizită la bunici, au găsit sticluța cu medicamentul și, atrași de gustul dulce, au băut tot conținutul. 

Cei doi au fost imediat descoperiți de bunici, care au alertat-o pe mama copiilor. Medic de profesie, aceasta a realizat imediat pericolul și le-a administrat repede tratamentul specific în astfel de situații și a mers imediat cu ei la Secția de Pediatrie, potrivit Monitorul Botosani Familia a sunat la 112, ei fiind transportați la Iași cu o ambulanță SMURD, iar de acolo au fost predați avionului SMURD venit de la Bucuresti, pentru a fi duși la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Capitală. 

Intoxicația acută cu paracetamol are 4 stadii

Stadiul iniţial (0-24 ore), caracterizat prin anorexie, greaţă, voma, letargie, diaforeza, transpiraţii.

Stadiul intermediar (24-48 ore): în acest stadiu, starea generală bună poate fi înşelătoare, dar paraclinic se înregistrează creşterea valorilor transaminazelor (AST, ALT), bilirubinei, modifcarea timpilor de coagulare. Poate apărea icterul şi pot apărea sângerări ale mucoaselor. Hipoglicemia poate fi prezentă.

Stadiul hepatic (3-4 zile), concretizat prin encefalopatie hepatică, confuzie, letargie, voma, icter, sângerări spontane, comă, sindrom hepatorenal.

Stadiul de refacere durează până la 5 zile când transaminazele revin la normal, iar structura hepatica se normalizează în decurs de 3 luni de la injuria acută.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS