14.4 C
Craiova
miercuri, 19 mai, 2021
Știri de ultima oră Eveniment Peste 200 de percheziţii într-un dosar de înşelăciune cu extinctoare

Peste 200 de percheziţii într-un dosar de înşelăciune cu extinctoare

Ofiţerii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au făcut, ieri, peste 200 de percheziţii în București și în 28 de județe, printre care se numără şi Dolj, Olt, Mehedinţi şi Vâlcea. Porivit oamenilor legii, o firmă din Bucureşti doar a înlocuit sigiliile sau etichetele unor extinctoare sau hidranţi pentru care ar fi trebuit să presteze servicii de mentenanță. Extinctoarele şi hidranţii erau folosite în spitale, școli, unități militare, penitenciare sau combinate chimice.

Potrivit oamenilor legii, în acest dosar se fac cercetări pentru comiterea infracţiunilor de înșelăciune, evaziune fiscală, spălarea banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

Infracţiunile ar fi fost comise de reprezentanţii unei firme care se ocupă de prevenirea incendiilor.

„Din cercetări a reieșit că o societate comercială din București, având ca obiect principal de activitate „activități de luptă împotriva incendiilor și de prevenire a acestora”, începând din 2019, ar fi avut acces la numeroase contracte cu instituții publice și private de interes național.

În baza contractelor, ar fi avut obligația să presteze servicii de mentenanță (verificare, încărcare, reparare) a echipamentelor de protecție (extinctoare, hidranți). Aceste servicii s-ar fi realizat fără verificarea efectivă a bunei funcționări, astfel s-ar fi înlocuit sigilii, etichete de conformitate și de valabilitate”, au explicat oamenii legii.

Extinctoare neconforme în spitale, şcoli sau combinate

Poliţiştii spun că faptele sunt foarte grave, mai ales că extinctoarele sau hidranţii erau folosite, printre altele, în şcoli sau spitale.

„Gravitatea este dată de amploarea actelor materiale care vizau inclusiv spitale, școli, unități militare, penitenciare, sedii ale unor instituții publice, stații de alimentare cu carburant, companii de transport public, companii de transport aeriene, companii de producere a energiei termice, electrice și nucleare, combinat chimic, etc.

Beneficiarii s-ar fi aflat în eroare cu privire la funcționalitatea și calitatea echipamentelor de stingere a incendiilor, fapt pentru care ar fi achitat sume considerabile pentru aceste servicii”, au mai precizat poliţiştii.

De la înşelăciune la evaziune fiscală şi spălarea banilor

Anchetatorii mai susţin că, deşi primea sume importante de bani pentru servicii pe care nu le presta, administratorul firmei nu a înregistrat toate veniturile.

„Totodată, pentru maximizarea profitului și evitarea taxelor datorate bugetului consolidat al statului, societatea, prin administratorul său, nu ar fi înregistrat totalitatea veniturilor realizate.

Gradul de periculozitate al faptelor comise este foarte ridicat prin crearea unei stări de pericol cu privire la viața, sănătatea, și integritatea persoanelor, cât și cu privire la patrimoniul acestora”, a mai precizat Poliţia Română.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Horoscop

BerbecEste mult de lucru la serviciu, dar nu prea...

ȘTIRI GdS

Traficul feroviar afectat din cauza vântului. 17 trenuri au...

Un număr de 17 trenuri de călători au întârzieri care ajung până la 120-130 de minute, după ce, din cauza vântului puternic. Un copac...

Carmen Marinescu, fosta şefă a Tribunalului Olt, eliberată condiționat

Fosta şefă a Tribunalului Olt Carmen Eugenia Marinescu, condamnată la opt ani de închisoare pentru corupţie, a obţinut în instanţă eliberarea condiţionată, soluţia fiind...

Copaci căzuți pe autoturisme din Craiova

Pompierii craioveni au acționat în această după amiază degajarea unor copaci care au căzut pe câteva autoturisme, în urma rafalelor de vânt. Detașamentul 1...

Şofer român de TIR, înjunghiat mortal cu o sabie...

Un șofer român de TIR a fost înjunghiat mortal de un atacator necunoscut pe o autostradă din Franța. S-a întâmplat într-o parcare din nordul țării,...

Zece lăutari din Dolj, acuzaţi că au obţinut ajutoare...

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Dolj, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, au efectuat, în această dimineață, 12 percheziții domiciliare,...

Cetăţean britanic, găsit spânzurat în pădure, lângă Buşteni

Un cetăţean britanic, de 42 de ani, care a fost dat dispărut de familie, a fost găsit de către salvamontiştii serviciilor Buşteni şi Prahova...