4.8 C
Craiova
vineri, 16 aprilie, 2021
Știri de ultima oră Eveniment Tată şi fiu, condamnaţi pentru evaziune fiscală

Tată şi fiu, condamnaţi pentru evaziune fiscală

Instanţele din Craiova au condamnat definitiv doi bărbaţi din Coşoveni, tată şi fiu, deferiţi justiţiei pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală. Ambii au primit câte trei ani şi două luni de închisoare cu executare. Cei doi au fost acuzaţi că au înregistrat în evidențele contabile ale unei societăți nu mai puţin de 929 facturi fiscale provenind de la 26 de furnizori fictivi. Prejudiciul adus bugetului de stat a fost calculat la peste 600.000 de lei.

Procurorii doljeni au stabilit că cei doi inculpaţi s-au ocupat de activitatea firmei, care a fost înfiinţată în februarie 2013. Firma a avut ca obiect de activitate comerțul metalelor și minereurilor metalice şi a fost radiată în martie 2015.

„Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că, în perioada de referință, de administrarea „de facto” a SC H. SRL Coșoveni s-au ocupat M.F., administratorul de drept, concubinul acesteia, C.D., dar și tatăl acestuia, C.N., înregistrând în evidența contabilă, declarând totodată organelor fiscale competente, operațiuni fictive de achiziție de deșeuri metalice neferoase”, au susţinut anchetatorii.

Prejudiciu de peste 600.000 de lei

Anchetatorii au stabilit că cei doi inculpaţi au înregistrat în evidenţele contabile ale firmei 929 de facturi fiscale provenind de la furnizori fictivi.

„Faptele inculpaților C.N. și C.D.(…), care au determinat în mod nemijlocit eludarea obligațiilor fiscale către bugetul de stat, producând un prejudiciu în cuantum de 606.678 lei, din care 156.799 lei impozit pe profit și 449.879 lei impozit pe veniturile din alte surse, prin înregistrarea în evidențele contabile ale societății a unui număr de 929 facturi fiscale provenind de la 26 de furnizori fictivi și declararea către organele fiscale a obligațiilor fiscale denaturate prin înregistrarea achizițiilor fictive, întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de evaziune fiscală”, au mai susţinut anchetatorii.

Este vorba de achiziţii de la firme declarate inactive sau care nu au recunoscut realitatea livrărilor către societatea verificată.

În urma verificărilor s-a constatat că cele mai multe societăţi de la care ar fi fost făcute achiziţiile se ocupau de comerţul de produse textile, tutun sau alcool, comerţul de produse alimentare sau lucrări de construcţii. O altă societate avea obiect de activitate consultanța pentru afaceri și management.

Tată şi fiu, condamnaţi pentru evaziune cu deşeuri metalice

În februarie 2019, procurorii doljeni au dispus trimiterea în judecată a celor doi bărbaţi. Anchetatorii au stabilit că administratorul de drept al firmei a retras numerar din conturile societății şi a participat doar la olectarea deșeurilor.

În faţa instanţei, cei doi inculpaţi şi-au recunoscut faptele şi au fost de acord să fie judecaţi în baza probelor din dosar.

În octombrie, anul trecut, inculpaţii au fost condamnaţi la câte trei ani şi două luni de închisoare. Sentinţa a fost dată de Tribunalul Dolj. Instanţa a constatat că cei doi inculpaţi au achitat 5.500 din prejudiciul stabilit. Aceştia au fost obligaţi să achite statului suma de 601.178 lei. La această sumă se adugă dobânzile şi penalităţile de întârziere.

Sentinţa Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova. Marţi, pe 6 aprilie, instanţa a respins apelurile formulate de inculpaţi şi procurori. Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă, aşa că cei doi inculpaţi urmează să execute pedepsele stabilite de Tribunalul Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Horoscopul de weekend

BerbecEste bine să te ocupi numai de planurile dumneavoastră...

ȘTIRI GdS

Mai multe locuri ATI Covid în Dolj. Toate, ocupate

De câteva zile, a crescut numărul locurilor la terapie intensivă din judeţul Dolj, după ce Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Victor Babeş" a mai...

Doi angajați ai CJ Gorj, reținuți în dosarul „Ydail”

Doi angajați ai Consiliului Județean Gorj au fost reținuți joi seară în dosarul „Ydail”. Astfel, polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice,...

122 de foști parlamentari își cer înapoi pensiile speciale,...

122 de foști deputați și senatori își vor pensiile speciale înapoi, la două luni de când au fost abrogate. Conform G4Media.ro, au depus acțiuni în...

Guvernul a aprobat programul de susţinere a producţiei de...

Guvernul a aprobat, joi, o Hotărâre pentru aprobarea schemei “Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi“, precum şi pentru...

Liviu Dragnea cere în instanţă eliberarea condiționată

Fostul lider al PSD Liviu Dragnea a solicitat Judecătoriei Sectorului 5 să fie eliberat condiţionat din închisoare, unde execută o pedeapsă de 3 ani...

Coronavirus Europa: Ponderea persoanelor de peste 80 de ani...

Ponderea persoanelor de peste 80 de ani care mor de Covid-19 a scăzut în Europa la cel mai scăzut nivel de la debutul pandemiei,...