3.9 C
Craiova
joi, 2 decembrie, 2021
Știri de ultima orăEvenimentÎncepe procesul unor funcționari acuzaţi de luare de mită

Începe procesul unor funcționari acuzaţi de luare de mită

Curtea de Apel Craiova a fixat primul termen de judecată în dosarul în care au fost deferiţi justiţiei doi funcționari din Drobeta Turnu Severin. Este vorba de șeful Serviciului Juridic din cadrul Prefecturii Mehedinți și directorul executiv al Direcției Cadastru din cadrul Primăriei municipiului Drobeta Turnu Severin la data faptelor. Procurorii DNA au explicat că cei doi funcționari ar fi cerut mită cu ocazia retrocedării unui teren. Unul dintre inculpați ar fi obținut un teren de 1.000 mp, iar celălalt suma de 30.000 de euro.

Procurorii DNA anunţau, în decembrie 2020, trimiterea în judecată a doi funcționari mehedințeni. Aceştia sunt acuzați de luare de mită, spălarea banilor și complicitate la luare de mită.

Potrivit anchetatorilor, infracțiunile ar fi fost comise cu ocazia retrocedării unui teren de 5.000 mp. Terenul este situat în Drobeta Turnu Severin.

”În perioada aprilie – mai 2019, inculpatul V.C., în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză) foloase materiale necuvenite pentru ca, în exercitarea necorespunzătoare a îndatoririlor sale de serviciu, să îi ofere sprijin pentru emiterea a unui titlu de proprietate pentru o suprafață de teren de 5.000 mp situată în intravilanul municipiului Drobeta Turnu Severin. Persoana respectivă era îndreptățită la reconstituirea dreptului de proprietate în urma unei hotărâri judecătorești definitive. Concret, inculpatul V.C. ar fi pretins pentru sine de la martor cedarea cu titlu gratuit a unei suprafețe de 1.000 de mp din suprafața de teren aflată în litigiu”, au precizat anchetatorii.

30.000 de euro mită pentru al doilea inculpat

Procurorii anticorupție au mai explicat că, în acelaşi an, funcţionarul din cadrul Prefecturii Mehedinți ar fi obținut parcela de teren.

Al doilea inculpat din acest dosar este acuzat că ar fi primit 30.000 de euro mită de la aceeași persoană.

”În perioada aprilie – mai 2019, prin intermediul inculpatului V.C., și inculpatul P.I.C., în calitățile menționate mai sus, ar fi pretins aceleiași persoane cedarea cu titlu gratuit a unei suprafețe de 1.000 de mp tot pentru ca, în exercitarea necorespunzătoare a îndatoririlor sale de serviciu, să îi ofere acesteia sprijin pentru finalizarea cu succes a procedurii administrative de reconstituire a dreptului de proprietate.

Ulterior, la începutul lunii iulie 2020, s-ar fi convenit ca, în locul transferării în modalitatea de mai sus a suprafeței de teren de 1.000 mp, inculpatul P.I.Cn să primească efectiv o sumă de bani, în numerar – 30.000 de euro, aspect care s-a și concretizat la data de 09 iulie 2020, când a fost constatată infracțiunea flagrantă”, mai susțin anchetatorii.

Începe procesul celor doi funcţionari

Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova şi a intrat în procedură de cameră preliminară. Pe 25 ianuarie, instanţa a respinse cererile şi excepţiile invocate de unul dintre inculpaţi şi a dispus începerea judecăţii.

Hotărârea Curţii de Apel Craiova a fost contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Pe 15 martie, instanţa a respins acţiunea ca nefondată. Hotărârea Înaltei Curţi este definitivă, aşa că judecătorii craioveni pot începe judecarea celor doi inculpaţi. Primul termen de judecată a fost fixat de instanţă pentru data de 12 aprilie.

Cei doi inculpați au fost arestați pe 10 iulie 2020. Ulterior, pe 20 august, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus plasarea lor sub control judiciar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Gorj: 1.600 de articole protehnice, confiscate în urma unei...

Poliţiştii din cadrul Biroului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase...

ȘTIRI GdS