17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentÎncarcerat pentru plasare de monedă falsificată

Încarcerat pentru plasare de monedă falsificată

Poliţiştii doljeni au încarcerat un bărbat de 33 de ani, din comuna Unirea, condamnat în octombrie 2018 la cinci ani şi patru luni de închisoare. Bărbatul a fost acuzat că, în perioada 2014-2015, a coordonat un grup infracţional care a pus în circulaţie bancnote falsificate de 100 de euro.

Cercetările în acest dosar au fost începute în iulie 2014, după ce au fost descoperite trei bancnote false de 100 de euro la o casă de schimb valutar din Băileşti. Oamenii legii au stabilit că banii falşi fuseseră primiţi de un bărbat, împreună cu alte trei bancnote de 100 de euro, cu ocazia vânzării unui autoturism. Alte bancnote false au fost plasate la magazine din localitatea Pleniţa.

În urma anchetei, ofiţerii de combatere a criminalităţii organizate au stabilit un cerc de suspecţi. În urma unor percheziţii domiciliare au fost descoperite mai multe bancnote falsificate.

„La locuința inculpatului L.I.,din comuna Plenița, au fost identificate un număr de 51 de bancnote din cupiura de 100 euro, care prezentau indicii clare de falsificare, ascunse într-o pilotă împăturită, depozitată distinct de celelalte sume de bani în lei și valută găsite în casă, care erau tezaurizate într-o casă de valori.

S-a constatat totodată că seriile unora dintre bancnotele falsificate identificate erau identice cu cele puse în circulație de către inculpatul P.F.”, se arată în hotărârea instanţei.

Acuzaţi de constituirea unui grup infracţional

În faţa anchetatorilor, bărbatul în locuinţa căruia au fost găsiţi banii falşi nu a recunoscut comiterea faptelor.

„Inculpatul L.I. a fost audiat în cursul urmăririi penale, negând în totalitate faptul că le-a înmânat bancnote falsificate celorlalți doi inculpați și că le-a cerut să le plaseze contra unei părți din beneficiile realizate.

Susținerile acestui inculpat au fost infirmate atât de declarațiile celorlalți doi inculpați audiați, dar și de constatările făcute cu ocazia perchezițiilor domiciliare, seriile bancnotelor identificate în locuințele inculpatul P.F. și S.G. fiind identice cu cele ale bancnotelor găsite în casa lui L.I.”, au reţinut judecătorii.

Aceştia din urmă au explicat că cei trei inculpoaţi au constituit un grup infracţional.

„Cei trei inculpați s-au organizat ca și grup pentru o perioadă suficientă de timp în scopul plasării de monedă falsificată, având ca inițiator și organizator pe L.I., persoana care avea suficiente mijloace bănești pentru a achiziționa sume mari de bani falsificați, ceilalți doi inculpați acționând sub coordonarea acestuia, cu funcții de execuție, constând în punerea în circulație, direct sau prin intermediul altor persoane, a valorilor falsificate”, se mai arată în hotărârea instanţei.

Pedepse cu executare pentru punerea în circulație de valori falsificate

Cei trei inculpaţi din acest dosar au fost trimişi în judecată în martie 2017. Au fost acuzaţi de constituirea unui grup infracţional şi punerea în circulație de valori falsificate. Un an mai târziu, Tribunalul Dolj a dat o sentinţă în acest dosar. Cei trei inculpaţi au primit pedepse cuprinse între trei ani şi patru luni şi cinci ani şi şase luni de închisoare cu executare.

Pedepsele au fost menţinute de Curtea de Apel Craiova, instanţă care a dat o sentinţă definitivă în octombrie 2018.

Dacă doi dintre inculpaţi au ajuns în penitenciar după condamnare, cel considerat organizatorul grupului infracţional a fost depistat vineri, pe 26 martie. Tot vineri, bărbatul a fost dus de poliţişti în penitenciar.

„Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Dolj au desfășurat o acțiune pentru depistarea persoanelor urmărite în temeiul legii, în urma căreia au identificat un bărbat de 33 de ani, din comuna Unirea, care se sustrăgea de la executarea pedepsei, din anul 2018. Cel în cauză a fost depistat de polițiștii doljeni în comuna Bucovăț, acesta fiind prins și încarcerat în penitenciar.

Bărbatul respectiv a fost condamnat de Tribunalul Dolj la 5 ani și 4 luni închisoare, după ce s-a stabilit faptul că, în perioada 2014-2015, acesta a coordonat un grup infracțional organizat, în scopul punerii în circulație de monedă falsificată”, au precizat poliţiştii doljeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS