14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentMinistrul Lucian Bode, audiat în dosarul Hidrolectrica

Ministrul Lucian Bode, audiat în dosarul Hidrolectrica

Ministrul de Interne, Lucian Bode, se află astăzi la Curtea de Apel București, unde a fost citat în dosarul în care Elena Udrea a fost trimisă în judecată. Aceasta este acuzată că ar fi acceptat o mită de aproape 5 milioane de dolari de la „băiatul deștept” Bogdan Buzăianu pentru a interveni în sensul păstrării condițiilor negociate pentru o serie de contracte cu Hidroelectrica. Lucian Bode a fost citat în instanță ca martor.

Lucian Bode a fost și ministru al Economiei în perioada februarie – mai 2012, potrivit Digi24. În iulie 2020, instanța supremă a decis că procesul Hidolectrica, în care Elena Udrea este acuzată de trafic de influență și de spălare a banilor, iar Dan Andronic de mărturie mincinoasă, poate începe. Tot atunci, DNA a anunțat că omul de afaceri Radu Budeanu, patron al publicațiilor Cancan și Gândul, a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA, în dosarul Hidrolectrica. În acest dosar, el era urmărit penal din 2015, fiind acuzat că a intermediat mita de 5 milioane dolari care ar fi fost de fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea. Elena Udrea a reacționat atunci printr-un mesaj pe Facebook în care se declară din nou nevinovată, susținând că acuzațiile pe care i le aduc procurorii sunt „mincinoase”.

Elena Udrea și Dan Andronic au fost trimiși în judecată de procurorii DNA în decembrie 2017

Elena Udrea și Dan Andronic au fost trimiși în judecată de procurorii DNA în decembrie 2017, în dosarul în care fostul ministru a Dezvoltării este acuzată că a acceptat o mită de aproape 5 milioane de dolari de la „băiatul deștept” Bogdan Buzăianu pentru a interveni în sensul păstrării condițiilor negociate la o serie de contracte cu Hidroelectrica.

Procurorii susțin că Elena Udrea „a acceptat promisiunea făcută de un om de afaceri

Procurorii susțin că Elena Udrea „a acceptat promisiunea făcută de un om de afaceri, prin intermediari, de a primi suma de 5.000.000 USD pentru a-și exercita influența asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA, în vederea menținerii, în condițiile deja negociate (preț și cantitate de energie furnizată), contractele pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu SC Hidroelectrica SĂ”. Este vorba de Bogdan Buzăianu, considerat cel mai puternic „băiat deștept” din energie.

Udrea ar fi primit, în noiembrie 2011, prin intermediari, 3.800.000 de dolari

Din această sumă, Udrea ar fi primit, în noiembrie 2011, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, și o creanță de 900.000 de euro, respectiv „o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terț și care era garantată cu părți sociale ale unei societăți comerciale care deținea două publicații”. Dan Andronic era patronul Evenimentului Zilei.
Potrivit procurorilor, pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanței de 900.000 euro (care i-ar fi conferit pe cale de consecință și puterea de a influență activitatea societății cu activitate media – Evenimentul Zilei, n.r.), Elena Udrea „a preluat creanța de la firma controlată de omul de afaceri, prin interpunerea unei alte firme paravan, aparținând unei cunoștințe”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS