20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentCondamnaţi definitiv pentru fraudarea APIA

Condamnaţi definitiv pentru fraudarea APIA

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au condmanat definitiv cinci inculpați, printre trei funcționari ai Primăriei Pătulele, Mehedinți, la data faptelor. Toţi au primit pedepse de câte doi ani de închisoare cu suspendare. Doi dintre inculpaţi au fost acuzaţi că au fraudat APIA cu peste 120.000 de lei. Şi asta cu ajutorul funcţionarilor din cadrul Primăriei Pătulele.

Procurorii DNA din Craiova anunţau, în martie 2018, trimiterea în judecată a cinci inculpați. Au fost deferiţi justiţiei viceprimarul comunei Pătulele la data faptelor, secretarul comunei şi un agent agricol. Alături de cei trei au fost trimise în judecată alte două persoane.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au susţinut că faptele au fost comise în mai 2011.

„Inculpații G.I. și M.D., beneficiind de ajutorul celorlalți trei inculpați, au depus cu rea-credință, la APIA două cereri unice de plată, întemeiate pe baza a două adeverințe false, în cuprinsul cărora era menționat că închiriaseră de la primăria comunei Pătulele, județului Mehedinți, suprafețe de teren în vederea exploatării. Documentele respective au fost întocmite și semnate de inculpații M.N., M.C. și D.T., în calitate de funcționari în cadrul primăriei comunei Pătulele, județul Mehedinți.
Prin aceste demersuri, inculpații G.I. și M.D. au obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 120.834 lei, sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă în cauză”, au precizat anchetatorii.

Condamnaţi cu suspendare la Tribunalul Mehedinţi

Infracțiunile reținute de procurorii anticorupție în acest dosar au fost falsul intelectual şi complicitatea la folosire de documente false pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene, respectiv folosirea de documente false pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Mehedinţi, instanţă care s-a pronunţat în noiembrie 2010. Instanţa a constatat că infracţiunile de fals intelectual s-au prescris. Cei trei funcţionari au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu suspendare. Ceilalţi doi inculpaţi au primit câte doi ani de închisoare, tot cu suspendare.

În plus, instanţa a dispus ca inculpaţii să achite APIA suma totală de 120.834 de lei. La această sumă se adaugă dobânzile şi penalităţile calculate până la data plăţii.

Condamnaţi definitiv pentru fraudarea APIA

Sentinţa Tribunalului Mehedinţi a fost atacată cu apel de cei cinci inculpaţi la Curtea de Apel Craiova. Săptămâna trecută, judecătorii craioveni au dat o sentinţă definitivă în acest dosar. Instanţa a admis apelurile formulate de cei trei inculpaţi condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu suspendare. În cazul acestora, instanţa a redus pedepsela la câte doi ani de închisoare, tot cu suspendare.

Instanţa a respins acţiunea formulată de ceilalţi doi inculpaţi, aşa că, în final, toţi au fost condamnaţi la câte doi ani de închisoare cu suspendare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS