16.7 C
Craiova
duminică, 14 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentAu încercat să vândă 400 de milioane de vaccinuri COVID falsificate unor țări UE

Au încercat să vândă 400 de milioane de vaccinuri COVID falsificate unor țări UE

Escrocii au vrut să vândă 400 de milioane de doze de vaccin COVID, valorând circa 3 miliarde de euro, unor ţări membre ale Uniunii Europene, au dezvăluit doi oficiali europeni, potrivit Reuters.

Oficialii europeni ilustrează modul în care infractorii încearcă să facă profit de pe urma crizei de vaccinuri. Doi oficiali din cadrul Comisiei Europene au estimat că în jur de 400 de milioane de doze de vaccinuri „fantomă” au fost oferite de escroci la un preţ de până la 3 miliarde de euro.

„Nimeni nu are nicio idee ce se află de fapt în aceste flacoane“

„Este cu adevărat o cantitate mare. Nimeni nu are nicio idee ce se află de fapt în aceste flacoane… În cea mai bună situaţie acest lucru pur şi simplu nu funcţionează. În scenariul cel mai prost este o problemă foarte serioasă”, a declarat unul dintre oficialii UE.

Cele mai multe doze oferite guvernelor UE ar fi fost aşa-zise vaccinuri AstraZeneca

Oficialul, care a observat că cele mai multe doze oferite guvernelor UE ar fi fost aşa-zise vaccinuri AstraZeneca, a comparat situaţia cu cea de la începutul pandemiei de coronavirus din prima parte a lui 2020. Atunci, infractorii profitau de penuria de măşti şi alte echipamente de protecţie.

Executivul comunitar este îngrijorat din cauza vaccinurilor „fantomă”

Un al doilea oficial, care s-a exprimat şi el tot sub protecţia anonimatului, a declarat că executivul comunitar este îngrijorat din cauza vaccinurilor „fantomă”. „Nu se ştie dacă acestea sunt doze de vaccinuri autentice sau dacă este vorba despre apă sărată în fiole mici”, a mai spus oficialul UE.

Uniunea Europeană a avertizat că fraudele cu vaccinuri sunt în creştere

Uniunea Europeană a avertizat deja că fraudele cu vaccinuri sunt în creştere, în piaţă circulând doze false de vaccin, dar amploarea problemei era necunoscută până acum.

Liderii UE vor discuta despre cum îi pot proteja pe cei 450 de milioane de cetăţeni ai lor de noile tulpini, mai contagioase, ale coronavirusului, despre asigurarea unor livrări stabile de vaccinuri, intensificarea producţiei şi modificarea vaccinurilor pentru a contracara noi variante.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS