12.9 C
Craiova
luni, 16 mai, 2022
Știri de ultima orăActualitateGafă imensă în istoria bancară: Aproape 1 miliard de dolari, transferați din greșeală

Gafă imensă în istoria bancară: Aproape 1 miliard de dolari, transferați din greșeală

Citibank a comis una din cele mai mari erori din istoria bancară după ce a transferat din eroare 900 de milioane de dolari mai multor creditori ai companiei de cosmetice Revlon. Marea problemă pentru bancă este că nu mai poate recupera aproape jumătate de miliard de dolari. Asta după ce un judecător american a decis ca banii transferaţi din greşeală să rămână în conturile în care au fost viraţi, informează CNN.

Citibank, care acționa ca agent de împrumut pentru compania de cosmetice Revlon, urma să transfere aproximativ 8 milioane de dolari. Aceştia reprezintă plata dobânzilor către diverși creditori care împrumutaseră Revlon cu diverse sume de bani.

Citibank a transferat accidental creditorilor o sumă de peste 100 de ori mai mare

În schimb, Citibank a transferat accidental creditorilor o sumă de peste 100 de ori mai mare, mai exact, 900 de milioane de dolari. Unii creditori au returnat banii transferați din eroare. În schimb, 10 companii de investiții și consultanță financiară cărora Citibank le transferase în total 500 de milioane de dolari, au refuzat să returneze banii.

Iar justiția americană le-a dat dreptate.

Transferurile accidentale de bani virați din greșală în alt cont sunt destul de des întâlnite în zilele noastre, mai ales în condițiile în care aceste transferuri se realizează electronic.

Poveștile despre bani transferați din greșeală în alt cont bancar nu reprezintă o raritate

Poveștile despre bani transferați din greșeală în alt cont bancar nu reprezintă o raritate în lumea bancară. O astfel de poveste s-a petrecut inclusiv în România, când un bărbat din Iași s-a trezit cu 130.000 de lei în cont.

Legea îi pedepsește pe cei care decid să cheltuie banii care le-au fost virați din greșeală

În mod normal, legea îi pedepsește pe cei care decid să cheltuie banii care le-au fost virați din greșeală.

Doar că în New York există o excepție legală: dacă beneficiarul este îndreptățit să primească acea sumă de bani, sau se așteaptă să o primească, iar el nu știe că banii i-au fost virați din greșeală, atunci poate păstra liniștit banii.

În cazul creditorilor care s-au trezit cu sute de milioane de dolari în conturi, aceștia au realizat că banii transferați se potriveau „la virgulă, până la ultimul bănuț” cu valoarea împrumutului Citibank. Asta chiar dacă respectivul credit nu ajunsese încă la maturitate.

„Atunci când un beneficiar primește o sumă de bani pe care era îndreptățit să o primească, iar acesta nu știe că acei bani au fost transferați din greșeală, el nu trebuie să se întrebe dacă să păstreze sau nu acești bani. Are tot dreptul să considere respectivul transfer drept o tranzacție finală și completă, fără posibilitate de revocare”, se arată în motivarea deciziei Curții de Apel New York.

Judecătorul a decis ca cele 500 de milioane de dolari să rămână în conturile creditorilor Revlon

„Între a presupune că Revlon a plătit în întregime și înainte de termen un împrumut contractat în 2016 – o atitudine pe care o întâlnim la unii debitori – și a crede că Citibank sau Revlon au transferat din greșeală 900 de milioane de dolari  – ceva ce nicio bancă nu a făcut niciodată înainte, ar fi complet irațional să iei de bună a doua variantă”, a declarat, în motivare, judecătorul Jesse Furman, care a decis ca cele 500 de milioane de dolari să rămână în conturile creditorilor Revlon.

„Suntem extrem de încântați de decizia plină de atenție, clară și precisă pe care a luat-o judecătorul”, a declarat avocatul a două companii creditoare cărora banca le livrase din greșeală o sumă mai mare de bani.

Decizia instanței a ținut cont de convorbirile interne pe chat între angajații uneia dintre companiile de investiții

Decizia instanței a ținut cont de convorbirile interne pe chat între angajații uneia dintre companiile de investiții, folosite drept dovadă că aceștia nu au realizat că transferul bancar a fost făcut din greșeală.

În respectivele convorbiri, făcute la o zi după transferul banilor și în urma unei notificări venite de la Citibank referitoare la respectiva eroare, angajații companiei fac glume despre situația creată:

„Dezavantajul de a lucra de acasă: probabil câinele a apăsat tasta”

„Da, se pare că se fac noi angajări la Operations group”

„Îmi și imaginez discuția de acasă: «Cum a fost la serviciu, iubitule?». «A fost ok, doar că am virat din greșeală 900 de milioane de dolari cui nu trebuie»”

Singura veste bună pentru Citibank este că respectivii creditori nu pot lua banii și să fugă cu ei în lume, întrucât decizia instanței nu este una definitivă. Reprezentanții băncii au declarat că vor face apel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Se mai poate resuscita Avioane Craiova S.A?

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a vizitat Avioane Craiova S.A,...

ȘTIRI GdS