23.1 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăEvenimentAmendă penală pentru uciderea unui câine de vânătoare

Amendă penală pentru uciderea unui câine de vânătoare

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au aplicat o amendă penală de 4.500 de lei unui bărbat de 34 de ani, din comuna Celaru, acuzat de uciderea animalelor fără drept. Iniţial, bărbatul a fost condamnat de Judecătoria Craiova la 10 luni de închisoare cu suspendare. În plus, a fost obligat să achite proprietarului câinelui ucis suma de 2.000 de euro. Anchetatorii au susţinut că inculpatul a omorât în bătaie câinele de vânătoare al unui consătean cu care avusese un conflict.

Bărbatul de 34 de ani a fost trimis în judecată în august 2019, pentru comiterea infracţiunii de ucidere a animalelor, cu intenție, fără drept. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova. Instanţa a reţinut că fapta a avut loc în februarie 2015. Un bărbat din Celaru a plecat la vânătoare, însoţit de două persoane şi câinele său, un Brac German. La întoarcere, câinele s-a rătăcit şi a fost luat de pe stradă de inculpat.
După câteva ore, acesta din urmă a sunat mai multe persoane şi a susţinut că a găsit un câine. Ulterior, câinele a fost găsit spânzurat într-un gard din gospodăria inculpatului.

Câine de vânătoare, ucis în bătaie

Instanţa de judecată a constatat că, de fapt, animalul a fost ucis în bătaie de inculpat. După aceea, pentru a-şi ascunde fapta, inculpatul a spânzurat câinele ucis într-un gard.

„Este de necontestat faptul că, pe durata în care câinele s-a aflat sub paza materială a inculpatului, acesta a suferit leziuni cauzatoare de moarte, de producerea cărora nu poate fi responsabil decât inculpatul, fiind singura persoana care a interacționat cu câinele”, se arată în hotărârea instanţei.
Judecătorii craioveni nu au crezut explicaţia cum că animalul s-a spânzurat atunci când a sărit un gard.

„Având în vedere înălțimea gardului, de aproximativ 2 metri, instanța reține că era imposibil ca animalul să reușească, legat cu lanț fiind, să sară gardul și să rămână suspendat pe partea opusă a acestuia(…). Instanța reține că animalul a fost spânzurat de inculpat ulterior aplicării loviturilor, pentru ca inculpatul să-și asigure scăparea, respectiv pentru a crea impresia că animalul a murit spânzurat, iar nu în urma loviturilor aplicate de acesta”, au mai susţinut judecătorii.

10 luni de închisoare cu suspendare la Judecătoria Craiova

În decembrie, anul trecut, inculpatul a fost găsit vinovat de judecătorii craioveni. Aceştia din urmă au susţinut că inculpatul a dat dovadă de cruzime.

„Atitudinea extrem de agresivă de care a dat dovadă inculpatul este dovedită de modalitatea de săvârșire a faptei, respectiv aplicarea de lovituri la nivelul întregului corp al animalului, producând leziuni la nivelul capului, gâtului, trunchiului câinelui atât de grave încât au produs decesul acestuia, urmate de spânzurarea câinelui, în vederea oferirii unei explicații în fața organelor de ordine(…). Acest fapt dovedește cruzimea de care inculpatul a dat dovadă în uciderea unui câine care, deși de talie mare, era caracterizat ca fiind blând, iar în momentul uciderii era lipsit de apărare în curtea inculpatului”, a reţinut instanţa.

Inculpatul a fost condamnat la 10 luni de închisoare cu suspendare pentru fapta comisă.
Judecătorii au constatat că animalul ucis era un câine de rasă, în vârstă de şase ani, folosit la vânătoare, aşa că au dispus ca inculpatul să achite proprietarului câinelui suma de 2.000 de euro.

Amendă penală la Curtea de Apel Craiova

Sentinţa a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova, instanţă care s-a pronunţat miercuri, pe 17 februarie. Judecătorii au admis apelul formulat de inculpat şi au dispus ca acesta să achite o amendă penală.

„Înlătură condamnarea la pedeapsa de 10 luni închisoare. Stabileşte pedeapsa de 4.500 lei amendă penală, echivalentul a 150 zile-amendă, în sarcina inculpatului C.C.”, a hotărât Curtea de Apel Craiova.
În plus, inculpatul a fost obligat să presteze 40 de zile de muncă în folosul comunităţii. Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS