21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentA ajuns în puşcărie pentru înşelăciuni cu utilaje

A ajuns în puşcărie pentru înşelăciuni cu utilaje

Poliţiştii doljeni au încarcerat un craiovean de 51 de ani, condamnat la un an şi patru luni de închisoare într-un dosar de înşelăciune. Bărbatul a fost condamnat cu suspendare, în decembrie 2017. Pentru că nu a achitat nici un leu din suma datorată părţii civile din dosar, Serviciul de Probaţiune Dolj a cerut şi obţinut revocarea suspendării pedepsei. Instanţa a reţinut că, în schimb, bărbatul a „investit” diverse sume de bani în jocuri de noroc. Procurorii DNA au susţinut că bărbatul a fost implicat într-un grup infracțional care a vândut fictiv 68 de utilaje.

Procurorii DNA anunţau, în martie 2014, trimiterea în judecată a 11 inculpaţi, administratori sau reprezentanţi ai unor societăţi comerciale. Printre ei s-a aflat şi craioveanul de 51 de ani. Printre infracţiunile reţinute s-au numărat înşelăciunea, spălarea de bani şi constituirea unui grup infracţional.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au susţinut că gruparea infracţională a acţionat între anii 2006-2008.

„În perioada 2006 – 2008, inculpatul B.M. a constituit un grup infracțional organizat împreună cu M.F. și M.I., grup care a fost sprijinit ulterior și de ceilalți inculpați. Scopul creării acestui grup infracțional a fost acela de a obține sume mari de bani prin înșelarea unei societăți de leasing cu ocazia vânzării fictive a unui număr de 68 de utilaje industriale, inexistente.
Totodată, în perioada 2007 – 2008, inculpații, în calitate de administratori/reprezentanți ai unor societăți comerciale, au rulat prin conturile acestor societăți sumele de bani plătite de firma de leasing, cu titlul de preț al utilajelor ce au format obiectul convențiilor fictive, în scopul ascunderii originii ilicite a acestor sume de bani”, au explicat anchetatorii.

Condamnaţi definitiv la Curtea de Apel Bucureşti

Trei dintre inculpaţii din acest dosar au fost condmanaţi definitiv în noiembrie 2015. Au primit pedepse între doi ani şi opt luni cu suspendare şi şapte ani şi două luni de închisoare.
Ceilalţi opt inculpaţi au fost condamnaţi definitiv în decembrie 2017. Cele mai mari pedepse au fost de cinci ani şi opt luni de închisoare cu executare.
Alţi cinci inculpaţi, printre care şi craioveanul de 51 de ani, au primit pedepse cu suspendare. A fost condamnat la un an şi patru luni de închisoare cu suspendare.

În plus, instanţa a dispus ca inculpaţii să achite prejudiciul adus firmei de leasing.
Inculpaţii consideraţi liderii grupării infracţionale au fost oblihaţi să achite cele mai mari sume – 4,2 milioane de euro şi 508.000 de lei.
Craioveanul de 51 de ani a fost obligat să achite, alături de alţi doi inculpaţi, suma de 159.712 euro.
În final, instanţa a mai dispus anularea înscrisurilor false, respectiv a actelor care au stat la baza încheierii contractelor de leasing.

Face puşcărie după ce a „uitat” să achite prejudiciul

În decembrie, anul trecut, Serviciul de Probaţiune Dolj a cerut instanţei încarcerarea craioveanului de 51 de ani. Acţiunea de revocare a suspendării pedepsei de un an şi patru luni de închisoare a fost depusă la Tribunalul Bucureşti. În decembrie, anul trecut, instanţa a admis acţiunea.
Judecătorii au constatat că bărbatul bărbatul a executat în parte obligațiile stabilite de instanţe. Astfel, bărbatul a prestat 120 de ore de în folosul comunității și a frecventat două programe de reintegrare socială. Problema a fost că nu a achitat prejudiciul stabilit de instanţă.

„În pofida obligației stabilite în sarcina sa de către instanța fondului, între data rămânerii definitive a sentinței de condamnare (19.04.2017) și până la momentul expirării termenului de încercarea al suspendării executării pedepsei sub supraveghere, nu a efectuat în mod benevol vreo plată către partea civilă, preferând să cheltuiască sume de bani obținute din alte surse pe jocuri de noroc(…). Se reține, după cum s-a arătat anterior, că persona condamnată a obținut în mod sigur anumite venituri, chiar dacă nu aveau un caracter permanent, ce i-ar fi permis să le remită părții civile, măcar în parte, în loc să le risipească pe jocuri de noroc”, au susţinut judecătorii.

A ajuns în puşcărie, în Craiova

Hotărârea Tribunalului Bucureşti a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti. Săptămâna trecută, instanţa a respins acţiunea bărbatului, aşa că acesta trebuie să execute pedeapsa de un an şi patru luni de închisoare. Marţi, bărbatul a fost ridicat de poliţişti şi dus în penitenciar.

„Polițiști din cadrul Secției 4 Poliție Craiova au depistat un bărbat de 51 de ani, din Craiova, pe numele căruia instanța de judecată a emis un mandat de executare a pedepsei de 1 an și 4 luni închisoare pentru comiterea infracțiunii de înșelăciune. Cel în cauză a fost încarcerat de polițiști în penitenciar”, au precizat poliţiştii doljeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS