21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentUn gheţar din Himalaya s-a prăbuşit. 150 de oameni ar fi murit

Un gheţar din Himalaya s-a prăbuşit. 150 de oameni ar fi murit

-

Până la 150 de persoane ar fi murit după ce bucăți desprinse dintr-un gheţar din Himalaya s-au prăbuşit duminică dimineața într-un lac de acumulare din nordul Indiei. Viitura formată a cauzat inundații masive, a avariat o centrală electrică și a dus la evacuarea satelor din aval, potrivit Reuters.

„Numărul concret al victimelor nu a fost deocamdată confirmat”, dar ne temem că între 100 şi 150 de persoane au murit, a declarat Om Prakash, secretar-general al guvernului din statul indian Uttarakhand, unde s-a produs incidentul.

Un martor ocular afirmă că a văzut un „zid” de praf, roci şi apă, după ce o avalanşă s-a produs în valea unui râu.

Viitura s-a produs foarte repede

„Viitura s-a produs foarte repede, nu am avut timp să alertăm pe nimeni”, a declarat Sanjay Singh Rana, care locuieşte într-o zonă înaltă a satului Raini, într-o conversaţie telefonică purtată cu jurnaliştii de la Reuters.

„Am crezut că şi noi vom fi luaţi de viitură”, a adăugat el. Localnicii se tem că angajaţii care lucrau la proiectul unei hidrocentrale din apropiere au fost luaţi de viitură, precum şi sătenii aflaţi pe malurile râului în timp ce căutau lemne pentru foc şi îşi supravegheau turmele de animale, a adăugat Sanjay Singh Rana.

„Nu avem nicio idee despre numărul oamenilor care sunt daţi dispăruţi”

„Nu avem nicio idee despre numărul oamenilor care sunt daţi dispăruţi”, a mai spus el. Prim-ministrul indian Narendra Modi a anunţat că urmăreşte situaţia cu mare atenţie.

„India este alături de Uttarakhand şi întreaga naţiune se roagă pentru siguranţa tuturor oamenilor de acolo”, a declarat Narendra Modi pe Twitter, după o conversaţie telefonică purtată cu premierul acestui stat indian.

Forţele aeriene indiene sunt pregătite să intervină

Forţele aeriene indiene sunt pregătite să intervină pentru a participa la misiunile de salvare, a anunţat guvernul federal de la New Delhi. Echipaje de intervenţie au fost deja trimise în zonă pe calea aerului, a anunţat ministrul indian de Interne, Amit Shah.

Autorităţile indiene au plasat în stare de alertă maximală multe dintre districtele aflate în nordul ţării

Autorităţile indiene au plasat în stare de alertă maximală multe dintre districtele aflate în nordul ţării. Imagini distribuite de localnici pe reţelele de socializare au surprins momentul în care apele lacului de acumulare s-au revărsat peste marginea superioară a barajului şi au măturat tot ce le-a stat în cale.

Acele înregistrări video, care nu au putut fi verificate deocamdată de Reuters, arată inclusiv momentul în care viitura a dus la vale mai multe echipamente de construcţie aflate la baza barajului.

„Inundaţiile de pe râul Alaknanda dincolo de strâmtoarea Nandprayang au devenit un fenomen obişnuit”, a declarat Trivendra Singh Rawat, prim-ministrul statului Uttarakhand, într-un mesaj pe Twitter.

Statul Uttarakhand, situat în Munţii Himalaya, se confruntă adeseori cu un risc sporit de inundaţii

„Nivelul apelor râului este acum cu 1 metru peste cota normală, dar a început să scadă”, a adăugat oficialul indian. Statul Uttarakhand, situat în Munţii Himalaya, se confruntă adeseori cu un risc sporit de inundaţii, viituri şi alunecări de teren. În iunie 2013, ploile torenţiale au provocat inundaţii catastrofale, care au făcut aproape 6.000 de victime.

Acel dezastru natural a fost denumit „tsunami Himalayan” de companiile mass-media din cauza torentelor uriaşe de apă care s-au format în munţi şi care au trimis la vale cantităţi mari de roci şi de noroi, acoperind locuinţe şi distrugând numeroase clădiri, drumuri şi poduri situate în aval.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

„U“ Craiova – Rapid | Maximii mizează pe victoria...

Universitatea Craiova şi Rapid Bucureşti se întâlnesc sâmbătă, de...

ȘTIRI GdS