8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentOrganizator de expediții în munți înalți, trimis în judecată pentru ucidere din culpă. Doi copii au murit

Organizator de expediții în munți înalți, trimis în judecată pentru ucidere din culpă. Doi copii au murit

-

Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus trimiterea în judecată a unui inculpat, precum și a unei persoane juridice sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă. Persoana juridică este o asociație constituită în scopul de a organiza expediții în munți înalți, a promova activități sportive la mare altitudine, a dezvolta și susține practicarea sporturilor și a activităților montane, sporturilor extreme la nivel de performanță și recreativ.

Un grup format din şapte persoane, printre care și doi copii – Dor Geta Popescu (13 ani) și Erik Gulacsi (12 ani) -, a fost surprins în urmă cu trei ani de o avalanșă în Masivul Retezat. Cei doi minori, considerați cei mai buni tineri alpinişti ai României, au murit.

Acuzele procurorilor

Faptele reținute în urma probatoriului administrat au constat în aceea că, în interesul și în numele Asociației, prin informarea superficială asupra condițiilor meteo, alegerea unui echipament inadecvat riscurilor de loc și vreme, neutilizarea unui ghid montan calificat, prin călăuzirea pe un traseu montan nerecomandat în condiții de iarnă (curba de nivel de sub creasta Colților Pelegii). A fost ignorată starea meteo severă. Inculpatul a organizat impropriu și condus defectuos o acțiune turistică în masivul Retezat, către vârful Peleaga, desfășurată în ziua de 22.04.2017, cu consecința surprinderii în zona Șaua Berbecilor – Colții Pelegii, în jurul orei 14.00 – 14.20, a membrilor grupului turistic din care făcea parte, de către o avalanșă în urma căreia au decedat doi copii.

Fără călăuzirea grupului pe un traseu cu expunere la producerea avalanșei în condiții nivologice, de relief, și de vreme, apte să conducă la declanșarea ei și în lipsa oricăror alte măsuri de prevedere și siguranță pe care trebuia și putea să le ia (asigurarea serviciilor unui ghid montan calificat, informarea corectă asupra vremii, considerarea și aprecierea stării meteo constatate la fața locului cu consecința păstrării unei distanțe între membrii grupului (6-10 metri), utilizarea unui echipament adecvat, prinderea în corzi ancorate), avalanșa nu ar fi avut loc sau cel puțin nu ar fi surprins și antrenat membrii grupului, lipsind consecința producerii unor leziuni traumatice la cei doi copii, incompatibile cu viața.

Rechizitoriul împreună cu dosarul cauzei au fost trimise Judecătoriei Hațeg, spre competentă soluționare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

00:00:29

(VIDEO) Un monument istoric, cuprins de flăcări în Râmnicu...

UPDATE: În incendiu a ars pe lângă catapeteasma datând...

ȘTIRI GdS