1 C
Craiova
joi, 25 februarie, 2021
Știri de ultima oră Eveniment 32 de percheziţii la o grupare care lua credite cu decizii și taloane de pensie false

32 de percheziţii la o grupare care lua credite cu decizii și taloane de pensie false

Procurori DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat astăzi 32 de percheziţii în Bucureşti și cinci județe, la membrii unei grupări care au falsificat decizii şi taloane de pensie pentru a lua credite, prin intermediul unor persoane cu venituri modeste pe care le-au recrutat. Ei au fost ajutaţi şi de funcţionari bancari, prejudiciul calculat de anchetatori fiind de 2.335.000 de lei, scrie agerpres.

Descinderile au loc în Capitală şi în judeţele Ilfov, Călăraşi, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova.

Membrii grupului infracţional organizat sunt acuzaţi de înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

„Începând cu anul 2016, un număr de 11 suspecţi au constituit, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Buzău şi Dâmboviţa, un grup infracţional organizat specializat în săvârşirea unor infracţiuni de înşelăciune, fals în înscrisuri oficiale, uz de fals, prin recrutarea unor persoane cu venituri modeste, pentru care au întocmit în fals decizii de pensionare şi taloane de pensii, în vederea obţinerii de finanţări de la numeroase instituţii financiar-bancare”, se arată în comunicatul DIICOT transmis azi Agerpres.

Gruparea, sprijinită de funcționari bancari

Gruparea infracţională a fost sprijinită şi de către funcţionari bancari, care au facilitat obţinerea de credite pentru persoanele recrutate de membrii grupului, cunoscând faptul că documentele erau falsificate.

Persoanele recrutate au depus documentele falsificate la mai multe unităţi bancare ori instituţii financiare nebancare (IFN-uri), obţinând mai multe finanţări.

„Gruparea a recrutat peste 100 de persoane, pentru care a întocmit în fals documente privind veniturile obţinute, suspecţii însoţind persoanele recrutate la unităţile bancare ori nebancare în vederea efectuării demersurilor necesare obţinerii finanţărilor.

Înainte de depunerea cererii de acordare a creditului la unitatea bancară, persoanele recrutate solicitau deschiderea de conturi bancare şi obţineau carduri bancare pe care le înmânau membrilor grupării”, arată sursa citată.

Sunt cercetați 105 suspecți

Sumele obţinute cu titlu de credit bancar erau retrase de pe cardurile bancare, însă nu în totalitate, pentru a putea fi achitate din soldul rămas una sau două rate, cu scopul de a îngreuna descoperirea fraudei.

Din cercetările efectuate a rezultat faptul că persoanele recrutate au primit o mică parte din sumele retrase de pe cardurile bancare – de regulă sume cuprinse între 1.000 şi 1.500 lei.

În cauză se efectuează cercetări faţă de 105 suspecţi.

La sediul DIICOT – Structura Centrală vor fi aduse, în vederea audierii, 30 de persoane.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Unităţii Centrale de Analiză a Informaţiilor din cadrul Poliţiei Române.

La activităţi au participat ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti şi Ploieşti, precum şi jandarmii Brigăzii Speciale de Intervenţie „Vlad Ţepeş”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Ce state sunt de acord cu introducerea ”pașapoartelor Covid”

International Air Transport Association (IATA), cea mai puternică organizație...

ȘTIRI GdS

Un bărbat s-a sinucis pentru că soţia nu i-a...

Un bărbat s-a sinucis deoarece soţia cu care era în divorţ nu i-a dat voie să intre în casă. Bărbatul avea un ordin de protecţie...

Cluj: Medicamente expirate, descoperite pe lacul Tarnița. A fost...

În lacul Tarnița, principala sursă de aprovizionare cu apă a orașului Cluj Napoca, au fost găsite zeci de cutii cu medicamente expirate. Autorităţile au...

Un bărbat i-a scos inima vecinei și a gătit-o

Un bărbat din Oklahoma suspectat de uciderea a trei persoane a mărturisit că și-a ucis vecina, i-a scos inima și apoi a gătit-o pentru...

Reținut după ce a furat o butelie și un...

Polițiștii Secției 6 Craiova au reținut pentru 24 de ore un tânăr de 20 de ani, din municipiu, bănuit de comiterea infracțiunii de furt...

Polițiștii care au protestat cu fumigene în fața Palatului...

Jandarmii au dat patru amenzi în valoare de 10.000 de lei sindicaliștilor din Poliție care au protestat, miercuri, în fața Palatului Cotroceni, pentru că...

Vâlcea: Accident cu două victime în Orlești

Un accident rutier s-a petrecut în urmă cu puțin timp pe DN 64, în comuna vâlceană Orlești, în urma căruia două persoane au fost...