11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentUn an de arest preventiv pentru un executor judecătoresc

Un an de arest preventiv pentru un executor judecătoresc

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au dispus, încă odată, menținerea arestului preventiv față de un executor judecătoresc. Acesta a fost încarcerat în decembrie 2019, în baza unui mandat de arestare în lipsă emis de Curtea de Apel Craiova. Inculpatul a fost trimis în judecată pentru comiterea unor infracţiuni de abuz în serviciu, delapidare și înşelăciune. Prejudiciul adus unui număr de 42 de persoane fizice și juridice este de aproape 2 milioane de euro, susțin anchetatorii.

Procurorii craioveni anunţau, în februarie 2020, trimiterea în judecată a unui executor judecătoresc din Craiova. Acesta a fost acuzat de comiterea a 11 infracţiuni.
Potrivit anchetatorilor, pe de o parte, inculpatul și-ar fi însușit diverse sume de bani din conturile debitorilor.

„În calitate de executor judecătoresc (…), şi-a însuşit din conturile de consemnare ale Biroului Executor Judecătoresc D.M., pe care le gestiona, prin viramente în conturile curente ale acestui birou şi în conturile personale, prin retrageri în numerar, sume importante de bani încasate de la debitorii din dosarele de executare sau de la terţe persoane participante la procedurile de licitaţie publică reale sau fictive, organizate de inculpat în cadrul acestor dosare, fără a le distribui creditorilor“, au explicat anchetatorii.

Prejudiciu de aproape 2 milioane de euro

Procurorii craioveni au mai susţinut că inculpatul a promis mai multor persoane unul şi acelaşi imobil. Ar fi încasat însă banii de la toate persoanele.

„A încheiat cu diverse persoane fizice promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, prin care promitea să le vândă, cel mai târziu până în anul 2018, imobile situate în Craiova. Asupra imobilelor el însuşi urma să dobândească dreptul de proprietate cel mai târziu în anul 2031, în baza unor alte promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, încheiate de el cu adevăratul proprietar. Unul şi acelaşi imobil a fost promis de inculpatul D.M. mai multor persoane, încasând totodată şi preţul imobilului (total sau parţial) de la fiecare dintre aceste persoane, fără a efectua vreun demers care să arate intenţia lui reală de a dobândi de la adevăratul proprietar, în viitorul apropiat, proprietatea asupra bunurilor respective, pentru a le putea revinde mai departe promitenţilor cumpărători“, au mai susţinut anchetatorii.

Procurorii craioveni au mai precizat că prejudiciul total a fost de 9.170.445. Ar fi fost prejudiciate 42 de persoane fizice şi juridice.

Dosarul executorului judecătoresc, restituit procurorilor

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova şi a intrat în procedură de cameră preliminară.
În iulie, anul trecut, judecătorul de cameră a dispus ca procurorii să remedieze o serie de neclarităţi din rechizitoriu.
Ulterior, pe 29 octombrie, instanţa a restituit dosarul procurorilor craioveni.
Hotărârea Curţii de Apel Craiova a fost contestată de procurori la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Primul termen de judecată a fost stabilit de instanță pentru data de 20 ianuarie.

Un an de arest pentru executorul judecătoresc

Inculpatul a fost arestat în lipsă la sfârşitul lunii martie 2019, la cererea procurorilor craioveni. În decembrie, a fost depistat de oamenii legii la Iași, de unde a fost adus la Craiova. Pe 13 decembrie 2019, instanța a confirmat mandatul de arestare emis pe numele inculpatului. De atunci, Curtea de Apel Craiova a tot prelungit măsura preventivă dispusă față de acesta. Același lucru s-a întâmplat și marți, pe 5 ianuarie.

Hotărârea instanței nu este definitivă și poate fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS