6.9 C
Craiova
sâmbătă, 6 martie, 2021
Știri de ultima oră Eveniment Arestați pentru cămătărie și proxenetism

Arestați pentru cămătărie și proxenetism

-

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au dispus, ieri, arestarea preventivă a patru persoane acuzate de constituirea unui grup infracțional organizat, camătă, șantaj, trafic de persoane și proxenetism. Inițial, Tribunalul Dolj a dispus plasarea sub control judiciar a celor patru inculpați. Este vorba de membrii unei grupări infracționale care acționa încă din 2016 în județele Dolj și Argeș, susțin procurorii DIICOT. 

Procurorii DIICOT din Craiova anunțau, pe 16 decembrie, destructurarea unei grupări infracționale specializată în cămătărie și șantaj.

”Începând cu anul 2016, mai multe persoane au inițiat și constituit, pe raza județelor Dolj și Argeș, un grup infracțional organizat specializat în acordarea către diverse persoane a unor sume de bani cu titlu de împrumut. Percepeau o dobândă de 20%/lună, în activitate fiind implicați atât liderul, cât și alți patru membri ai grupării care aveau atribuții în colectarea sumelor de bani.

În cazul în care persoanele vătămate întârziau să plătească sau din alte motive nu aveau posibilitatea să achite dobânzile datorate la data stabilită, membrii grupării recurgeau la amenințări și șantaj pentru a le recupera și percepeau, pe lângă dobândă, alte sume în plus (”întârzieri/penalizări”), sume care erau calculate în procente sau sume fixe pentru fiecare zi de întârziere a plății dobânzii”, au explicat anchetatorii.

Acuzați și de trafic de persoane

Procurorii DIICOT mai spun că membrii grupării erau implicați și în trafic de persoane. Asta pentru că, în ultimele luni, ar fi obligat o tânără să se prostitueze.
”În perioada octombrie – decembrie 2020, o parte dintre suspecți au constrâns o persoană vătămată, prin acte de violență fizică și amenințare, să practice prostituția într-o locație situată pe raza municipiului Pitești, beneficiind în totalitate de sumele de bani obținute de către aceasta”, au mai precizat oamenii legii.

Pe 15 decembrie, oamenii legii au prins în flagrant unul din membrii grupării, care tocmai ce ridica dobânda percepută unei persoane.

Tor pe 15 decembrie, oamenii legii au descins la mai multe adrese din Dolj și Argeș. Au fost efectoate 17 percheziții domiciliare, în urma cărora au fost ridicate sume importante de bani. Este vorba de 64.848 lei, 64.565 euro și 6.020 lire sterline. De asemenea, au fost ridicate patru autoturisme, înscrisuri conținând identitățile persoanelor împrumutate și carduri bancare emise pe numele persoanelor împrumutate.

Au mai fost ridicate cinci pistoale, o pușcă, dar și mai multe cuțite, săbii și machete.

Arestați pentru cămătărie și alte infracțiuni

Ulterior, anchetatorii au dispus reținerea a cinci suspecți. Pe 16 decembrie, cele cinci persoane au fost duse la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă. Instanța a dispus arestarea preventivă a unuia dintre inculpați. Ceilați patru au fost plasați sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

Hotărârea instanței a fost contestată de procurorii DIICOT la Curtea de Apel Craiova. Ieri, instanța a admis acțiunea anchetatorilor și a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a celor patru inculpați. Hotărârea instanței este definitivă. Urmează ca inculpații să fie ridicați de polițiști și încarcerați în arestul IPJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Gorj: 43 de persoane, amendate după ce au participat...

Un număr de 43 de persoane au fost amendate...

ȘTIRI GdS

Gorj: Șapte incendii de vegetație uscată și pădure în...

Pompierii gorjeni intervin vineri seară la șapte incendii de vegetație uscată și pădure. Acestea au loc în comune: Crușeț, Văgiulești, Plopșoru, Câmpu Mare, Săcelu,...

Gorj: 43 de persoane, amendate după ce au participat...

Un număr de 43 de persoane au fost amendate de poliție, după ce joi au participat la o înmormântare, în Târgu Jiu, fără să...

Ministrul Muncii: Orice angajat din România va putea lucra...

Orice angajat din România va putea să lucreze, fie în sistemul privat fie în sistemul public, până la vârsta de 70 de ani dacă...

Toate persoanele care intră în Republica Moldova vor sta...

Toate persoanele care sosesc în Republica Moldova, începând de vineri, vor efectua, în mod obligatoriu, o perioadă de autoizolare de 14 zile, într-un loc...

Municipiul Arad intră în scenariul roşu

Municipiul Arad intră în scenariul roşu, începând de sâmbătă, din cauza creşterii incidenţei cazurilor de Covid-19, care a ajuns la 3,65 la mia de...

Tir cu peste 600 de porci, răsturnat pe DN...

Un tir încărcat cu peste 600 de porci s-a răsturnat, vineri după-masă, pe DN 17, în Pasul Tihuţa, traficul fiind dirijat de poliţişti alternativ,...