27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentFac pușcărie pentru trafic internațional de medicamente

Fac pușcărie pentru trafic internațional de medicamente

Instanțele din Craiova au condamnat patru persoane acuzate de trafic de droguri de mare risc (comprimate de Oxidolor). Este vorba de doi craioveni, de o farmacistă din Craiova, dar și de reprezentantul unei farmacii din Băilești. Comprimatele de Oxidolor ar fi trebuit să ajungă pe piața stupefiantelor din Suedia. Pedepsele sunt cuprinse între trei ani și patru luni și cinci ani de închisoare cu executare.

Procurorii DIICOT susțin că de traficul de medicamente pe ruta România-Suedia s-au ocupat doi craioveni. Faptele ar fi fost comise la începutul anului 2018.

”S-a stabilit că inițiativa achiziționării de medicamente care conțin substanțe stupefiante i-a aparținut inculpatului P.C.M, care locuia efectiv în Suedia. Acesta a contactat telefonic farmacii de pe raza județului Dolj și a județelor limitrofe în scopul de a obține fără a avea o rețetă întocmită conform prevederilor Lg. 339/2005 și HG 1915/2006 medicamentul Oxidolor în concentrația maximă (80 miligrame). Toate comprimatele medicamentului care face parte din grupa opioidelor au fost destinate scoaterii din țară, destinația finală fiind Suedia, unde urmau a fi vândute în afara cadrului legal”, au susținut anchetatorii.

Al doilea inculpat a fost acuzat că se ocupa cu transportul substanțelor interzise în Suedia.

O farmacistă a crezut povestea craioveanului

La telefon, bărbatul susținea că are nevoie de medicamente pentru mama sa, care era grav bolnavă.

”Pentru a sensibiliza interlocutorii, inculpatul P.C.M. a relatat o poveste neadevărată, făcând referire la mama sa care se afla în Suedia și avea nevoie de acest medicament, întrucât suferea de afecțiuni oncologice care-i produceau dureri greu de suportat(…). Astfel, sub pretextul că medicamentul îi era necesar pentru mama sa care se afla în Suedia, inculpatul a reușit să o convingă pe inculpata P.D.M. (farmacist și administrator al inculpatei SC N.S. SRL) să îi vândă 16 cutii conținând 960 comprimate Oxidolor cu concentrația de 80 mg”, au mai stabilit oamenii legii.

În urma anchetei s-a mai stabilit că, atunci când s-a întors în Craiova, același inculpat a încercat să convingă o farmacistă diin Târgu Jiu să-i vândă o cutie de Oxidolor. A reușit chiar să obțină o rețetă. A fost prins în flagrant, pe 8 martie 2018, de ofițerii BCCO din Craiova.

În aceeași zi, în urma unei percheziții domiciliare, acasă la farmacista din Craiova au fost găsite 16 comprimate de codeină fosfat și 17 comprimate de Xanax. Medicamentele ar fi fost deținute fără drept pentru consumul propriu.

Oxidolor vândut fără rețetă de o farmacie din Băilești

În același dosar a fost deferit justiției și reprezentantul unei farmacii din Băilești. Acesta a fost acuzat că i-a vândut 3.900 de comprimate de Oxidolor craioveanului care încerca să obțină medicamentul de la diverse farmacii.

”Inculpatul D.L.A., reprezentant al farmaciei(…), a cumpărat, fără drept, de 10 ori, un număr total de 105 cutii conținând 6.300 comprimate de Oxidolor, denumire comercială pentru clorhidrat de oxicodonă. Apoi a revândut, tot fără drept, de 4 ori către inculpatul P.C.M. (direct sau prin persoane interpuse) un număr total de 65 cutii, conținând un număr total de 3.900 de comprimate, fără a fi solicitate rețete speciale, documente de identitate sau fără a fi întocmite documente legale”, au mai susținut anchetatorii.

Trei inculpați condamnați și unul achitat

Cei patru inculpați din acest dosar au fost trimiși în judecată în aprilie 2018. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, instanță care s-a pronunțat în iunie 2019.

Bărbatul care cumpăra medicamentele a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare. Complicele său a fost condamnat la trei ani și patru luni de închisoare. Farmacista care a vândut medicamentele a primit o pedeapsă de cinci ani şi două luni de închisoare. Reprezentantul farmaciei din Băilești a fost achitat. Instanța a mai dispus distrugerea medicamentelor confiscate de la inculpați.

Fac pușcărie pentru trafic de medicamente

A urmat apelul, iar luni, pe 14 decembrie, Curtea de Apel Craiova a dat o hotărâre definitivă în acest dosar.

Instanța a redus pedeapsa farmacistei la trei ani, cinci luni și zece zile de înschisoare. De data acesta, reprezentantul farmaciei din Băilești a fost condamnat la trei ani și patru luni de închsoare. Judecătorii craioveni au respins apelurile formulate de ceilalți doi inculpați, așa că aceștia trebuie să execute pedepsele stabilite de Tribunalul Dolj.

Tot luni, doi dintre inculpați au fost duși de polițiști în penitenciar.

”Polițiști din cadrul Secției 6 Poliție Craiova au depistat un tânăr de 25 de ani, din Craiova, pe numele căruia Tribunalul Dolj a emis un mandat de 3 ani și 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic și operațiuni ilicite cu substanțe aflate sub control național. Totodată, polițistii au depiatat și o femeie de 48 de ani, din Craiova, pe numele căreia aceeași instantă a emis un mandat de 3 ani și 5 luni și 10 zile închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic și operațiuni ilicite cu substanțe aflate sub control național”, au precizat polițiștii doljeni.

Ceilați doi inculpați nu au fost găsiți de oamenii legii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS