17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentDoljeni condamnaţi definitiv pentru contrabandă cu ţigări

Doljeni condamnaţi definitiv pentru contrabandă cu ţigări

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât să condamne cinci doljeni acuzaţi că au constituit un grup infracțional organizat specializat în contrabanda cu țigări netimbrate. Cei cinci inculpaţii au primit pedepse cu suspendare. Alţi doi inculpaţi, care fuseseră condamnaţi la câte 5 ani de închisoare cu executare, vor fi rejudecaţi de magistraţii Tribunalului Dolj. Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă.

Procurorii DIICOT anunţau, în primăvara anului 2017, destructurarea unui grup infracțional specializat în contrabanda cu țigări netimbrate. În urma percheziţiilor, oamenii legii au ridicat aproape 1.500 de pachete de ţigări de contrabandă. În plus, au fost ridicate diverse sume de bani.

„În perioada 2016 – 2017 inculpaţii C.M.C., R.T., C.C. şi S.S.F. au constituit un grup infracțional organizat specializat în domeniul contrabandei cu țigări netimbrate. Cu ocazia perchezițiilor efectuate pe raza judeţului Dolj au fost identificate și ridicate 29.720 de ţigarete fără timbru fiscal, 42.310 euro, 31.940 de lei și 596 de lire sterline, sume de bani susceptibile a proveni din comercializarea acestora”, au precizat anchetatorii.

Suspecţii au fost acuzaţi de constituire a unui grup infracţional şi deţinerea și vânzarea bunurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă. Potrivit legii, ultima infracţiune este asimilată infracțiunii de contrabandă.

Gruparea infracţională, coordonată de o doljeancă

În octombrie 2018, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a şapte inculpaţi. Cei şapte sunt domiciliaţi în comunele Lipovu şi Bârca.
Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, instanţă care s-a pronunţat în martie, anul acesta.
Cinci dintre inculpaţi au primit pedepse cuprinse între un an şi şase luni şi trei ani de închisoare cu suspendare. Alţi doi inculpaţi au primit câte cinci ani de închisoare cu executare. Aceştia au fost acuzaţi că au vândut ţigări de contrabandă între anii 2015-2017.
Instanţa a reţinut că grupul infracţional a fost coordonat de o femeie de Lipovu.

„Grupul infracțional a acționat în mod coordonat, membrii acesteia având roluri bine definite: inculpata C.M.C. (care avea un rol de coordonare) se aproviziona cu țigaretele provenite din contrabandă, prelua „comenzile” de țigarete de la diferiți clienți și stabilea activitățile pe care trebuiau să le desfășoare ceilalți membrii ai grupului în scopul procurării, depozitării și comercializării țigaretelor fără marcaje legale(…).
Activitatea infracțională a inculpaților C.M.C., Ț.F., R.T. și R.E. s-a epuizat la data efectuării perchezițiilor domiciliare (29.03.2017) la locuințele acestora”, se arată în hotărârea instanţei.

Doljeni condamnaţi definitiv la Curtea de Apel Craiova

Hotărârea Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova. Pe 4 decembrie, instanţa a dat o sentinţă definitivă în acest dosar de contrabandă.
Patru dintre inculpaţi au primit pedepse cuprinse între 2 ani, 6 luni şi 20 de zile şi 2 ani, 11 luni şi 20 de zile de închisoare cu suspendare.

În cazul altui inculpat, care fusese condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, instanţa a dispus reducerea pedepsei la doi ani de închisoare, tot cu suspendare. În plus, instanţa a înlăturat dispozitia de confiscare de la acest inculpat a sumelor de 34.910 euro şi 4.240 lei.
Curtea de Apel Craiova a mai dispus ca doi inculpaţi să fie rejudecaţi de Tribunalul Dolj. Este vorba de cei care primiseră câte cinci ani de închisoare cu executare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS