12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentBani mai mulți și restricții mai puține pentru rezerviștii voluntari

Bani mai mulți și restricții mai puține pentru rezerviștii voluntari

Ministerul Apărării Naționale anunță aprobarea de către Guvern a unui proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari. Noua lege prevede că la indemnizația de instalare se vor adăuga, în plus faţă de prevederile actuale, gradaţiile şi solda de comandă. A fost eliminată și obligativitatea anunțării părăsirii localității de domiciliu.

Guvernul României a adoptat, în ședința de guvern de vineri, 27 noiembrie, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari. Potrivit MApN, legea va asigura creşterea atractivităţii serviciului militar în calitate de rezervist voluntar. Asta prin majorarea nivelului de remunerare şi prin eliminarea unor constrângeri.

”În noul proiect de lege, la indemnizația de instalare se vor adăuga, în plus faţă de prevederile actuale, gradaţiile şi solda de comandă. De asemenea, cuantumul remuneraţiei acordate în perioada în care rezerviştii voluntari nu participă la instruire sau la misiuni se va mări la 30 % din solda de funcţie, la care se va adăuga solda gradului deţinut”, transmite MApN.

A fost eliminată obligativitatea anunțării plecării din localitatea de domiciliu


O altă modificare importantă este abrogarea din textul iniţial a articolului care prevedea obligativitatea anunţării părăsirii localităţii de domiciliu sau a deplasării în străinătate. Legea actuală prevede rezilierea contractului pentru plecări în străinătate pe o perioadă mai lungă de 60 de zile.

”Această prevedere a generat un număr mare de renunţări în rândul candidaţilor recrutaţi, fiind interpretată ca o limitare a dreptului la libera circulaţie. Eliminarea nu afectează responsabilitatea celui în cauză de a respecta prevederile contractului”, mai susține MApN.

De asemenea, se elimină obligativitatea restituirii cheltuielilor efectuate pentru recrutare şi selecţie, în situaţia în care cei în cauză nu doresc să semneze contractul, respectiv cărora le încetează contractul din motive imputabile lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS