4.5 C
Craiova
joi, 28 ianuarie, 2021
Știri de ultima oră Eveniment Mehedinți: Au sustras 20.000 de lei prin metoda “distragerii atenției”

Mehedinți: Au sustras 20.000 de lei prin metoda “distragerii atenției”

-

Polițiștii din Strehaia au identificat doi bărbați care folosindu-se de metoda “distragerii atenției” ar fi sustras 20.000 de lei, din locuința unei femei de 76 de ani.

Polițiștii din cadrul Posturilor de Poliție Grozești și Butoiești au fost sesizați de o femeie de 76 de ani, din aceeași localitate, cu privire la faptul că, mai multe persoane ar fi pătruns în locuința sa, de unde ar fi sustras 20.000 de lei.

La fața locului s-a deplasat echipa operativă a poliției, care în urma verificărilor efectuate a identificat, în trafic, un autoturism care avea specificațiile semnalate de partea vătămată.
S-a procedat atât la efectuarea semnalului de oprire cât şi la numeroase somaţii în urma cărora şoferul a refuzat să oprească.
După aproximativ 25 de minute de urmărire, persoanele în cauză au fost imobilizate după ce forțele de ordine au folosit armamentul din dotare.

În urma controlului efectuat, în autoturismul celor doi, a fost identificată suma de 20.000 de lei, prejudiciu care a fost restituit părții vătămate.

Cei în cauză au fost reținuți de bază de ordonanță de reținere pentru 24 de ore, iar Judecătoria Strehaia a luat măsura arestului preventiv pentru 30 de zile, față de bărbatul de 37 de ani respectiv control judiciar pentru 60 de zile, față de bărbatul de 43 de ani.

În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.

Sfaturi preventive

Furturile prin metoda „distragerea atenţiei” presupun deplasarea unor grupuri de persoane, cu maşini înmatriculate de regulă, în alte state ale Uniunii Europene sau din alte judeţe, care sub pretextul cumpărării de produse de la persoane vârstnice, pătrund în locuinţă şi sustrag bunuri şi sume de bani.

În acest context, polițiștii vă recomandă să țineți cont de următoarele sfaturi antivictimale:

  • Nu introduceți în curte sau în locuință persoane necunoscute;
  • Acest gen de infractori pleacă de la ideea că oamenii își țin economiile în casă, mai ales persoanele vârstnice și din mediul rural. De aceea este important să nu ne lăudăm cu sumele pe care le avem (provenite din pensii, salarii, bunuri alimentare comercializate, animale și păsări vândute, cadouri de la rude din străinătate, etc.) nici la cunoscuți, cu atât mai puțin la persoane străine.
  • Solicitați un act de identitate persoanei cu care intrați în contact, orice persoană cinstită își declină identitatea. Nu acceptați de bune, scuze de genul ”l-am uitat acasă”, ”îl am la preschimbat”, etc..
  • Produsele pe care le oferă spre vânzare este necesar să fie însoțite de acte de comerț (facturi, bonuri fiscale), altfel ar putea proveni din infracțiuni de furt, etc. sau contrafăcute, de calitate îndoielnică.
  • Bunurile pe care doresc să le achiziționeze le plătesc cu bancnote mari pentru a observa de unde primesc restul de la cetățeni. Ulterior mai solicită și alte bunuri, iar în mementul când victimei îi este distrasă atenția, sustrag întreaga sumă de bani.
  • Rețineți aspecte ale fizionomiei persoanelor necunoscute, semne particulare, ticuri ce țin de gestică, deasemenea autovehiculele cu care se deplasează, marcă, culoare, eventual număr de înmatriculare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

În Oltenia, 41.200 de beneficiari au primit tichete sociale

Peste 278.000 de pensionari de peste 75 de ani,...

ȘTIRI GdS

Exporturile de vaccinuri produse în UE vor necesita autorizaţie

Comisia Europeană va detalia vineri un mecanism prin care se va solicita atât notificarea, cât şi autorizarea exporturilor de vaccinuri anti-Covid-19 din blocul comunitar....

În Oltenia, 41.200 de beneficiari au primit tichete sociale

Peste 278.000 de pensionari de peste 75 de ani, cu venituri la nivelul indemnizației sociale, și persoane fără adăpost sau evacuate vor putea cumpăra...

„Game of Thrones” s-ar putea putea întoarce sub formă...

Franciza "Game of Thrones" ar putea fi extinsă la animaţie într-o nouă serie pentru serviciul de streaming HBO Max, relatează joi Reuters. Acesta...

Polonia prelungeşte restricţiile până pe 14 februarie

Polonia va prelungi restricţiile până pe 14 februarie pentru a limita răspândirea noului coronavirus, însă va deschide muzee şi magazine în centre comerciale săptămâna...

„U“ Craiova – FC Argeş / CCA a anunţat...

Comisia Centrală a Arbitrilor a anunţat brigada care va oficia partida din Bănie, dintre Universitatea Craiova şi FC Argeş. Astfel, CCA l-a numit pe...

Germania nu recomandă vaccinul AstraZeneca persoanelor de peste 65...

Autoritățile germane recomandă, într-un proiect de declarație, ca vaccinul AstraZeneca împotriva Covid-19 să nu fie folosit pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani. Într-o declarație...