10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentFinal de proces pentru primarul reales după deces

Final de proces pentru primarul reales după deces

Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au dispus, săptămâna trecută, încetarea procesului faţă de fostul primar al comunei Deveselu, Olt. Este vorba de Ion Aliman, care a decedat în septembrie, după ce a fost depistat cu noul coronavirus. În acest dosar, procurorii DNA au susţinut că edilul ar fi cerut 5% din valoarea unui contract pentru modernizarea unui drum din comună.
Deşi a decedat înaintea alegerilor locale din septembrie, Aliman a câștigat al treilea mandat de primar al orașului Deveselu cu aproape 64% din voturi.

Procurorii DNA anunţau, în octombrie 2018, trimiterea în judecată a primarului comunei Deveselu, Olt. Edilul a fost acuzat de comiterea infracţiunii de luare de mită.
Anchetatorii au susţinut atunci că primarul din Deveselu ar fi cerut mită de la o asociere de firme care se ocupa cu modrnizarea drumurilor din comună.

„La data de 26 ianuarie 2015, în contextul derulării unui contract de execuție lucrări („Modernizare drumuri în comuna Deveselu, jud. Olt, 11,517 km – Asfaltare”), inculpatul Aliman Ion, în calitatea menționată mai sus și cea de ordonator de credite, a pretins în mod direct reprezentantului unei Asocieri de firme (martor în cauză) suma de 50.000 lei. A acceptat promisiunea acestuia din urmă de a-i remite suma de 70.000 lei (ce reprezenta un procent de 5% din contravaloarea unor lucrări deja executate la construcția unei porțiuni din contractul menționat, respectiv un drum în lungime de 620 m)”, au explicat procurorii DNA.

În schimbul sumei de bani, primarul ar fi promis deblocarea unei plăți către asocierea de firme.
În final, anchetatorii au mai susţinut că banii nu au ajuns la primar.

Final de proces pentru primarul reales după deces

Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Bucureşti pe 23 octombrie 2018.
Anul acesta, pe 17 septembrie, primarul din Deveselu a decedat. Aliman fusese confirmat cu noul coronavirus, la începutul lunii septembrie, când a fost internat la Spitalul Municipal Caracal. Ulterior, la cererea familiei, el a fost transferat la Spitalul Colentina din Capitală, unde a decedat.
Ion Aliman era primar al comunei Deveselu din anul 2012, iar la alegerile din 27 septembrie candida pentru al treilea mandat.
La sfârşitul săptămânii trecute, instanţa a dispus încetarea procesului penal faţă de edilul din Deveselu. Motivul a fost decesul inculpatului.
„Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Aliman Ion, pentru săvârşirea unei infracţiuni de luare de mită, ca urmare a decesului”, a dispus instanţa.

Primar reales după deces

La alegerile locale de anul acesta, Aliman a candidat pentru un nou mandat de primar al comunei Deveselu.
A decedat cu zece zile înainte de ziua alegerilor, în timpul campaniei electorale. Cum numele său a rămas pe buletinele de vot, Ion Aliman a câștigat al treilea mandat de primar al comunei Deveselu. A fost reales cu aproape 64% din voturile persoanelor prezente la urne, potrivit datelor Biroului Electoral.
De altfel, după închiderea urnelor, zeci de localnici au mers la cimitir și au aprins lumânări la locul unde este înhumat Aliman, notează Hotnews.
Realegerea cu largă majoritate a primarului din Deveselu, Ion Aliman, decedat în campania electorală, a ajuns şi în presa internațională.

Fost primar din Deveselu, judecat pentru fapte de corupţie

Primar al comunei Deveselu până în 2012, Gheorghe Beciu a fost deferit justiţiei în martie 2016. Anchetatorii susţin că, în perioada ianuarie 2008 – iunie 2012, fostul edil a dispus în mod abuziv şi contrar dispoziţiilor legale, acordarea unor sporuri de dificultate, de dispozitiv şi sporuri pentru condiţii vătămătoare. Prejudiciul a fost calculat la suma totaşă de 85.534 lei. Acest dosar se află pe rolul Judecătoriei Caracal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS