1.1 C
Craiova
joi, 3 decembrie, 2020
Știri de ultima oră Eveniment O fosilă veche de 69 de milioane de ani, descoperită de un adolescent canadian

O fosilă veche de 69 de milioane de ani, descoperită de un adolescent canadian

O fosilă de dinozaur veche de 69 de milioane de ani a fost descoperită de un adolescent canadian, relatează BBC News, citat de digi24.

Nathan Hrushkin, paleontolog amator de 12 ani, era într-o drumeție împreună cu tatăl său, într-o zonă bogată în fosile din Alberta, Canada, în luna iulie, când a văzut niște oase care ieșeau dintr-o piatră. Săptămâna aceasta a fost finalizată excavarea scheletului.

Pasionat de paleontologie de la 6 ani

Adolescentul spune că atunci când a văzut oasele a rămas „literalmente fără cuvinte“. „Nici măcar nu am fost încântat, deși știu că ar fi trebuit să fiu“, a declarat el pentru BBC News.

„Eram atât de șocat pentru că făcusem o descoperire legată de dinozauri“, a mai spus băiatul.

Nathan, care este pasionat de dinozauri de la vârsta de șase ani, merge foarte des cu tatăl său în drumeții în situl canadian Alberta Badlands. În urmă cu un an, a găsit mici fragmente de fosile, iar tatăl său a suspectat că ele cădeau de pe stânca de deasupra. Așa că vara aceasta Nathan a decis să inspecteze zona. Oasele fosilizate ieșeau din coasta unui deal.

Nathan știe că fosilele sunt protejate de lege, așa că, atunci când au ajuns acasă, el și tatăl său au contactat Muzeul Royal Tyrrell, situat în Alberta și dedicat studiului vieții preistorice. Muzeul i-a sfătuit să trimită fotografii cu descoperirea lor și coordonatele GPS.

Fosila datează dintr-o perioadă despre care există foarte puţine informaţii

Zona Badlands găzduiește multe fosile, iar un dinozaur – numit Albertosaurus – a fost descoperit aici de Joseph Tyrell, la sfârșitul anilor 1800. Însă partea din sit unde băiatul a făcut descoperirea nu era cunoscută, așa că muzeul a trimis o echipă de experți.

Până acum, au găsit între 30 și 50 de oase în peretele canionului, toate aparținând unui tânăr Hadrosaur, care a murit la trei sau patru ani.

Nathan spune că Tyrannosaurus Rex era preferatul lui, dar „după descoperirea mea, cu siguranță, va fi Hadrosaurul”.

Dinozaurul este important din punct de vedere științific, spune muzeul, deoarece fosila are o vechime de aproximativ 69 de milioane de ani, iar informațiile din perioada respectivă sunt foarte puține.

„Acest tânăr Hadrosaur este o descoperire foarte importantă, deoarece provine dintr-un interval de timp despre care știm foarte puține. Descoperirea lui Nathan ne va ajuta să umplem acest gol“, a declarat într-un comunicat curatorul muzeului de paleoecologie, François Therrien.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

ȘTIRI GdS

Mai multe persoane au fost grav rănite într-o puternică...

Mai multe persoane au fost grav rănite în urma unei puternice explozii care a avut loc la un depozit din zona portuară...

Patru români care au furat într-o singură noapte 4.500...

Patru români care, în seara de 8 decembrie 2019, au furat 4.500 de telefoane mobile performante - din care 3.500 IPhone-uri de...

Olt/Fiu de polițist, decedat într-un accident rutier

Un tânăr de 19 ani și-a pierdut viața într-un accident de circulație produs miercuri noaptea, pe DE 674. Accidentul a avut loc în comuna Negreni, Olt. Potrivit presei locale, tânărul decedat este fiul unuia dintre adjuncții șefului IPJ Olt.

DNA: 22 de percheziţii ale procurorilor anticorupţie în trei...

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni...
00:00:19

Olt: 31 de percheziții într-un dosar de evaziune fiscală

În această dimineață, polițiștii de investigare a criminalității economice din Olt efectuează 31 de percheziții, în județele Olt, Prahova, Ilfov și în...

Mașinile pot fi ridicate și de pe domeniul public

Legea care modifică Ordonanța Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale, intrată în vigoare la sfârșitul săptămânii trecute, permite și ridicarea mașinilor parcate la întâmplare pe spațiile verzi sau pe spații pietonale. Până acum, potrivit Codului Rutier, era posibilă doar ridicarea mașinilor de pe drumurile publice, nu și de pe domeniul public.