22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentAcuzat de trafic de influenţă în numele unui fost ministru

Acuzat de trafic de influenţă în numele unui fost ministru

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus trimiterea în judecată a unui bărbat acuzat de comiterea a două infracțiuni de trafic de influență. Anchetatorii spun că inculpatul a primit diverse sume de bani de la persoane interesate să fie transferate la IPJ ori ISU Mehedinţi. Pentru a convinge aceste persoane că are influenţă asupra conducerii unor instituţii, inculpatul se prezenta la telefon ca fiind un fost ministru, un chestor de poliţie sau judecător.

Anchetatorii spun că inculpatul a comis faptele de trafic de influenţă începând cu toamna anului 2018. Ultima infracţiune ar fi fost comisă în perioada mai-august 2020.

„În perioada mai – august 2020, inculpatul a pretins în mod direct și pentru sine suma de 1.100 de euro, iar la data de 25.08.2020 a primit pentru sine, prin intermediar, suma de 1.100 de euro de la o persoană, lăsând-o pe această persoană să creadă că are influență asupra directorului general al DGPMB și asupra inspectorului-șef și inspectorului șef-adjunct al IPJ Mehedinți. A promis în schimbul acestor foloase că îi va determina pe respectivii funcționari publici să îndeplinească și să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intrau în sfera îndatoririlor lor de serviciu, în vederea realizării unui transfer de la Brigada Rutieră București din cadrul DGPMB la IPJ Mehedinți. Inculpatul a fost prins în flagrant cu ocazia remiterii sumei de bani”, au precizat anchetatorii.

Bani şi pentru un transfer de la Timişoara la Drobeta Turnu Severin

În urma anchetei s-a mai stabilit că, în 2018, acelaşi inculpat a primit 5.000 de lei de la o altă persoană. În schimbul banilor a promis că va „aranja” un transfer din Timişoara la Centrul Militar Județean Mehedinți.
Ulterior, ar fi primit de la aceeaşi persoanp 1.100 de lei şi un telefon mobil. De data acesta a promis că va intermedia un transfer din Timişoara la ISU Mehedinți.
Anchetatorii spun că bărbatul chiar a luat legătura cu instituţiile în cauză. Pentru a fi credibil, se prezenta ca fiind un fost ministru sau un judecător.

„Pentru a întări convingerea celor două persoane în privința influenței pe care o are, inculpatul a apelat telefonic instituțiile implicate în efectuarea transferurilor. Afirmând în diverse convorbiri că este un fost ministru, un anumit chestor de poliție, comisar șef, judecător, solicita primirea în audiență a celor două persoane interesate de transfer. Ulterior indica acestor persoane să precizeze că vin din partea celui a cărui identitate o folosise”, au mai explicat anchetatorii.

Dosarul penal în care inculpatul este acuzat de trafic de influenţă a fost întregistrat pe rolul Tribunalului Mehedinți.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS