10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentZeci de percheziţii în dosarul privind permisele false din Africa

Zeci de percheziţii în dosarul privind permisele false din Africa

Procurorii DIICOT au dispus, ieri, efectuarea unor percheziţii la locuințele unor persoane suspectate de comiterea unor infracţiuni de fals şi dare de mită.
Percheziţiile au fost făcute în Bucureşti şi alte 19 judeţe. Anchetatorii susţin că au fost vizate persoane care, în schimbul unor sume de bani, au obţinut permise de conducere eliberate de o ţară africană. Ulterior, permisele africane erau preschimbate cu permise româneşti.
Cercetările au fost începute în iulie, când oamenii legii au descins şi în Dolj, în căutarea unor persoane care au obținut permise de conducere în mod ilegal.

Procurorii DIICOT anunţau, pe 9 iulie, efectuarea un număr de 61 de percheziții în Dolj, București și alte şapte judeţe.
Atunci era vizat un grup infracţional specializat în obţinerea contra-cost și în mod fraudulos a unor permise de conducere. Beneficiari erau cetăţeni români care nu aveau competenţele necesare obţinerii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice din România.

În iulie, anchetatorii au explicat că au identificat peste 50 cetățeni români care fie au obținut permise contra-cost. O parte dintre ei chiar fuseseră depistaţi încălcând normele Codului Rutier.

Zeci de percheziţii în Bucureşti şi alte 19 judeţe

Ieri, procurorii DIICOT au anunţat că au fost făcute alte 41 de percheziţii. Percheziţiile au fost făcute în Bucureşti şi alte 19 judeţe. Acuzaţiile sunt asemănătoare – aderare la un grup infracțional organizat, instigare la fals intelectual, dare de mită sau uz de fals.
Potrivit anchetatorilor, o parte dintre mebrii grupării se ocupa cu obţinerea permiselor de conducere dintr-o ţară africană. Alţi membrii ai grupări aveau rolul de a recruta persoane interesate să obţină permise de conducere fără drept.

„O parte dintre membrii grupului infracțional organizat se ocupa de intermedierea obținerii permiselor de conducere eliberate, fără îndeplinirea condițiilor legale, pe numele unor cetăţeni români, de autoritățile competente dintr-o țară africană. O altă parte derula activități de recrutare a persoanelor, cetățeni români, interesați de obținerea frauduloasă a unor asemenea înscrisuri”, susţin anchetatorii.

Permisele din Africa, schimbate cu permise româneşti

Oamenii legii mai spun cetăţenii români au reuşit să obţină, în mod fraudulos, permise pentru diverse categorii, inclusiv D sau E. Un permis eliberat de statul african costa între 2.000 şi 3.000 de euro.

„Persoanele interesate de dobândirea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice puneau la dispoziția membrilor grupării datele lor personale, o fotografie tip buletin, un specimen de semnătură, precum și diferite sume de bani, de regulă cuprinse între 2000 și 3000 euro(…). În continuare, erau întocmite în fals documentele care se circumscriu procedurii de obținere a permisului de conducere, iar cu sprijinul liderului grupării, au fost obținute permise de conducere emise de autoritățile din acest stat.

Permisele de conducere emise de autoritățile din țara africană erau expediate către România prin intermediul unei societăți de curierat, iar cetățenii români care intrau în posesia permiselor de conducere străine obținute în mod fraudulos se prezentau la serviciile judeţene ale Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor sau la SPCRPCIV Bucureşti, unde permisele eliberate de autorităţile străine erau preschimbate cu permise de conducere românești”, au explicat procurorii DIICOT.

Alte 48 de persoane duse la audieri

Acest dosar este instrumentat de procurorii DIICOT din Ploieşti. Aceştia din urmă au mai precizat că, în total, 48 de cetățeni români au obţinut ilegal permise de conducere. De altfel, la audieri au fost duse un număr de 48 de persoane.

„În cadrul activităților investigative desfășurate la data de 14.10.2020 sunt vizate un număr de 48 de persoane, cetățeni români, membrii ai grupării care au sprijinit rețeaua infracțională prin efectuarea unor operațiuni de transmitere a datelor care urmau a fi înscrise în permisul de conducere și persoane care în mod fraudulos au obținut permise de conducere în mod ilegal, prin intermediul serviciilor prestate de către membrii grupării”, au mai susţinut anchetatorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS