4 C
Craiova
vineri, 23 octombrie, 2020
Știri de ultima oră Eveniment Fostul şef de cabinet al premierului maltez, arestat pentru spălare de bani

Fostul şef de cabinet al premierului maltez, arestat pentru spălare de bani

Keith Schembri, fostul şef de cabinet al premierului maltez Joseph Muscat, a fost arestat astăzi pentru spălare de bani, au relatat media locale, potrivit Reuters

Keith Schembri a fost plasat în arest la primele ore ale zilei de astăzi. Un tribunal a decis luni seară îngheţarea tuturor activelor sale şi ale soţiei şi copiilor lui, precum şi ale contabilului şi asociaţilor săi.

Arestarea sa a avut loc la câteva zile după încheierea unei anchete privind acuzaţia că ar fi primit mită în valoare de 100.000 de euro de la contabilul său Brian Tonna pentru vânzări de paşapoarte malteze în 2015.

Schembri şi Tonna au respins acuzaţia

Schembri şi Tonna au respins acuzaţia. Aceştia au susţinut că banii reprezentau rambursarea unui împrumut mai vechi.
Omul de afaceri Yorgen Fenech, despre care un martor a declarat în faţa judecătorilor că este cel care a dat ordinul de ucidere a jurnalistei Daphne Caruana Galizia, a fost arestat la 20 noiembrie 2019.

Keith Schembri a fost şef de cabinet al premierului Joseph Muscat până în noiembrie 2019, când a fost nevoit să demisioneze după ce fusese chestionat în legătură cu crima din octombrie 2017. Nu a fost, însă, formulată vreo acuzaţie pe numele său.
Întrebat de avocatul Marion Camilleri dacă l-a contactat pe Fenech, Keith Schembri a recunoscut că erau prieteni.

„Fenech m-a întrebat dacă cineva îl urmărea. I-am răspuns ‘nu’. El mi-a spus că pleacă în Sicilia cu ambarcaţiunea sa. I-am zis: ‘Crezi că este momentul potrivit pentru a părăsi Malta?’“, a explicat Keith Schembri.
Întrebat dacă la acea vreme era conştient că Yorgen Fenech este un suspect în acest caz, Schembri a recunoscut că ştia acest lucru.

Daphne Caruana Galizia a acuzat constant politicieni şi alţi oficiali maltezi de fapte de corupţie

Daphne Caruana Galizia a fost ucisă la 16 octombrie 2017 cu ajutorul unei încărcături explozive plasate sub automobilul său în apropierea casei unde locuia, în satul maltez Bidnija.
Pe blogul său, intitulat Running Commentary, Daphne Caruana Galizia a acuzat constant politicieni şi alţi oficiali maltezi de fapte de corupţie. Aceasta a fost dată în judecată de câteva ori.

Însuşi fostul premier maltez Joseph Muscat a devenit ţinta criticilor după ce jurnalista a scris că o firmă al cărei nume a apărut în scandalul Panama Papers, Egrant Inc., era deţinută de soţia fostului premier, Michelle Muscat. Aceasta ar fi primit bani de la una dintre fiicele preşedintelui azer Ilham Aliev, prin intermediul unei companii înfiinţate de Mossack Fonseca, firma de avocatură aflată în centrul scandalului Panama Papers.

O anchetă realizată de către circa o sută de publicaţii din întreaga lume a dus la dezvăluirea unor conturi în paradisuri fiscale

O anchetă realizată de către circa o sută de publicaţii din întreaga lume în legătură cu 11,5 milioane de documente a dus la dezvăluirea, în aprilie 2016, a unor conturi în paradisuri fiscale aparţinând unui număr de 140 de responsabili politici sau personalităţi. Documentele, regrupate sub denumirea de Panama Papers, au provenit de la casa de avocatură Mossack Fonseca, cu sediul în Panama. Ele atestă că mai mult de 214.000 de entităţi offshore au fost implicate în operaţiuni financiare în peste 200 de ţări şi teritorii din întreaga lume.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Criză de vaccin antigripal în Europa, din cauza cererii...

Creşterea cererii pentru vaccinuri antigripale a dus...

ȘTIRI GdS

Dezvăluiri despre ‘marea reţea de corupţie’ a familiei Biden...

Familia Biden se află în centrul unui scandal legat de bani pe care fiul candidatului democrat la preşedinţia SUA i-ar fi luat...

Ultima dezbatere Biden versus Trump. Temele principale: COVID, criza...

Ultima confruntare televizată dintre Donald Trump și Joe Biden a avut loc în această dimineață în Nashville, statul Tennessee și a fost...

Primarul reales din Filiaşi a pierdut definitiv procesul cu...

Primarul din Filiasi, Gheorghe Ilie, care tocmai a căştigat alegerile locale cu aproape 90% din voturi, a fost declarat incompatibil printr-o decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Cristi Vasc, fost jucător la Universitatea Craiova, acuzat că...

Cristi Vasc, fost jucător la Universitatea Craiova sau FC Brașov, i-ar fi trimis unei minore de 13 ani poze indecente cu organele...

Gara din Lyon a fost evacuată după ce o...

Gara Part-Dieu din Lyon a fost evacuată în această după amiază din cauza unei alerte cu bombă. O femeie, care transporta câteva pachete...

Percheziții la Consulatul Republicii Moldova la București

Centrul Național Anticorupție (CNA) efectuează acum percheziții la sediul Consulatului Republicii Moldova din București, într-o cauză penală. „CNA...