16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEveniment27 de sarcofage bine conservate, descoperite în Egipt

27 de sarcofage bine conservate, descoperite în Egipt

Autorităţile egiptene au anunţat duminică descoperirea a 14 sarcofage vechi de aproximativ 2.500 de ani, la baza unei structuri din necropola Saqqara, situată la sud-vest de Cairo, informează AFP, preluată de agerpres. Obiectele funerare descoperite vineri se adaugă altor 13 sarcofage găsite în acelaşi loc tot săptămâna trecută.

Sarcofagele sunt realizate din lemn pictat şi bine conservate.

Situl Saqqara, aflat la 25 km sud de piramidele de pe platoul Giza, este o vastă necropolă, care găzduieşte, printre altele, celebra piramidă în trepte a faraonului Djoser, prima piramidă din era faraonică.

Monumentul, construit în jurul anului 2700 î.e.n. de arhitectul Imhotep, este considerat unul dintre cele mai vechi de pe suprafaţa Pământului.

Descoperirile arheologice stimulează turismul

Potrivit Ministerului pentru Antichităţi din Egipt, „alte sarcofage ar trebui să fie descoperite în alte puţuri apropiate, în urma unor noi săpături arheologice, programate să aibă loc în curând”.

De mai mulţi ani, autorităţile egiptene anunţă cu regularitate diverse descoperiri arheologice, printre altele cu scopul de a relansa turismul naţional.

Siturile arheologice reprezintă pentru Egipt un argument major în faţa concurenţei făcute de alte destinaţii turistice.

Situl de la Saqqara, închis jumătate de an din cauza COVID-19

Însă ponderea adusă de turism în PIB-ul ţării a fost grav afectată de instabilitatea politică şi de atentatele care au avut loc după Revoluţia din 2011, care l-a alungat de la putere pe preşedintele Hosni Mubarak, şi, mai recent, de pandemia de COVID-19.

Turismul, sector vital pentru economia egipteană, a atins numărul record de 13,6 milioane de vizitatori în 2019, înainte ca noul coronavirus să îi ţină departe de graniţele ţării pe turiştii străini.

Piramida lui Djoser a fost redeschisă pentru public la începutul lunii martie, după lucrări de renovare care au durat mai mulţi ani. Însă situl a fost închis din nou pentru vizitatori la jumătatea lunii martie, la fel ca toate celelalte situri arheologice, din cauza epidemiei de COVID-19, înainte de a se redeschide pe 1 septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS