13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentVerificări suplimentare pentru vizele de flotant

Verificări suplimentare pentru vizele de flotant

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat că a fost introduse măsuri de verificare suplimentară pentru adresele la care sunt înregistrate mai multe cereri de stabilire a reședinței. În aceste situații, polițiștii vor face verificări în teren și, dacă se dovedește că solicitanții vizelor de flotant nu locuiesc acolo, cererile vor fi respinse. Noile măsuri ar putea reduce „migrarea” persoanelor în diverse localităţi înaintea alegerilor.

Potrivit MAI, Direcția de Evidență a Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date a introdus noi măsuri de verificare suplimentară pentru adresele unde se constată un număr mai mare de cereri pentru stabilirea reședinței.

În toate situaţiile în care se înregistrează cereri pentru stabilirea reşedinţei, solicitantul va declara pe propria răspundere că locuieşte mai mult de 15 zile la adresa la care are locuinţa secundară. Declaraţia va fi consemnată pe cerere, în faţa funcţionarului de evidenţă a persoanelor.

De asemenea, solicitantul va declara pe propria răspundere scopul/motivul stabilirii reşedinţei. Declaraţia va fi consemnată pe cerere, în faţa funcţionarului de evidenţă a persoanelor.

Poliţiştii vor verifica daca persoanele locuiesc la adresele declarate

MAI explică şi cum se va proceda de acum înainte.

După primirea cererilor pentru stabilirea reşedinţei, la nivelul serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor se vor efectua următoarele activităţi:

  1. Se va verifica în baza de date numărul menţiunilor de reşedinţă valabil înscrise la adresa respectivă.
  2. Dacă la adresa respectivă sunt înscrise cel puţin 2 menţiuni de reşedinţă valabile, va fi informată poliţia în vederea efectuării verificărilor în teren.

Dacă poliţiştii vor constata că persoanele respective nu locuiesc efectiv la adresa declarată, cererile lor vor fi respinse.

Aceste verificări vor fi dispuse şi în situaţia în care se înregistrează un număr mare de solicitări la aceeaşi adresă/adrese distincte.

De asemenea, se vor avea în vedere şi cazurile în care cererile s-au depus solicitări la intervale relativ scurte de timp, pentru aceeaşi adresă.

Măsuri înaintea alegerilor locale

Reprezentanţii MAI mai spun că prin aceste măsuri se poate monitoriza acordarea vizelor de reședință pentru cetățenii cu drept de vot.

„Ministerul Afacerilor Interne va lua toate măsurile din competență pentru desfășurarea unui proces electoral corect, legal și echidistant față de toți competitorii politici”, a mai transmis MAI.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS