16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentUraganul Laura a făcut şase victime

Uraganul Laura a făcut şase victime

Uraganul Laura a devastat joi mai multe regiuni din Louisiana, provocând moartea a şase persoane şi distrugând clădiri pe o mare întindere din teritoriul acestui stat american, înainte de a se deplasa spre Arkansas însoţit de ploi torenţiale, informează agerpres, citând AFP.

Rafalele puternice de vânt au scos arbori din rădăcini, iar patru persoane (doi adolescenţi şi doi bătrâni) au murit, în incidente separate, după ce au fost strivite de copaci prăbuşiţi peste locuinţe.

Departamentul de Sănătate al statului Louisiana a precizat joi seară că uraganul a făcut alte două victime: un bărbat care s-a înecat pe când se afla la bordul unei ambarcaţiuni pe cale să se scufunde şi un bărbat intoxicat cu monoxid de carbon de la un generator din locuinţa sa.

În oraşul Westlake, o uzină chimică a luat foc după ce a fost lovită de uragan, iar norul de fum cu clorină continua să se ridice în atmosferă la aproape 24 de ore după ce uraganul a ajuns pe uscat.

Mai puţine pagube decât se estimase

Laura a provocat mai puţine pagube decât estimările iniţiale, dar oficialii au spus că rămâne o furtună periculoasă, iar pentru evaluarea pagubelor va fi nevoie de mai multe zile. Cel puţin 867.000 de locuinţe şi sedii de firme din Louisiana, Texas şi Arkansas au rămas fără electricitate joi după-amiază.

„Este cea mai puternică furtună care a ajuns vreodată pe teritoriul Louisianei“, a declarat guvernatorul John Bel Edwards, în cadrul unei conferinţe de presă. „Continuă să provoace pagube şi să genereze fenomene care pun vieţile oamenilor în pericol“, a adăugat el.

Laura, mai rea decât Katrina

Viteza maximă a rafalelor de vânt, de 241 km/oră, înregistrată în momentul în care Laura a atins uscatul, a depăşit-o cu mult pe cea a uraganului Katrina, care a provocat spărturi devastatoare ale unor baraje din New Orleans, în 2005, şi a fost însoţit de viteze ale vântului de 125 km/oră.

Potrivit NHC, ochiul uraganului Laura a ajuns în sudul statului Arkansas joi după-amiază şi se îndrepta spre nord-est cu 240 km/oră. Se estima că furtuna urma să provoace precipitaţii de până la 178 de litri pe metru pătrat în unele regiuni din Arkansas, existând riscul producerii unor viituri.

Uraganul Laura a fost retrogradat la categoria de furtună tropicală la ora locală 22.00. Potrivit centrului de prognoză, furtuna se va deplasa către centrul Mississippi Valley în cursul zilei de azi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS