6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria Craiova a făcut recurs în procesul în care primarul este amendat cu 446 lei/zi

Primăria Craiova a făcut recurs în procesul în care primarul este amendat cu 446 lei/zi

Primăria Craiova a făcut recurs în procesul cu Petru Becheru, denunţătorul Olguţei Vasilescu în dosarul „Faţada“. Este vorba despre procesul în care Mihail Genoiu a fost amendat de judecători cu 446 lei pe zi pentru că nu a pus în aplicare o hotărâre judecătorească privind accesul la informaţiile de interes public. 

În 2018, Becheru a solicitat primăriei, în baza legii accesului la informaţiile de interes public, toate dispoziţiile de primar cu caracter normativ emise în perioada 2001-2018. Nu i le-a comunicat însă, aşa cum ceruse. Ca urmare, Petru Becheru a făcut o plângere administrativă, la care i s-a răspuns că a primit documentele solicitate. Evident, primăria nu a putut demonstra că i-a furnizat aceste documente. În consecinţă, acesta a mers la instanţă, depunând o plângere la Tribunalul Bucureşti.

El a invocat o prevedere din Legea administraţiei publice locale, care spune că dispoziţiile de primar cu caracter normativ „devin executorii numai după ce sunt aduse la cunoştinţa publică“.

Primăria a făcut recurs, însă temeiul ei era cel puţin hilar: reclamantul trebuia să dovedească faptul că nu a primit dispoziţiile cerute în loc ca primăria să probeze că le-a trimis.

Primarul Craiovei, amendat cu 446 lei pe zi

În locul primarului Mihail Genoiu, cererea de recurs era semnată de unul dintre viceprimari Nu „pentru“ primar, ci pur şi simplu. Becheru a reclamat un fals. Ca să lămurească lucrurile, instanţa l-a citat în persoană pe Mihail Genoiu, la următorul termen de judecată. Primarul nu s-a prezentat însă la proces. În consecinţă, recursul făcut de primărie a fost anulat pentru lipsa semnăturii primarului de pe cerere.

După ce hotărârea a devenit definitivă, Petru Becheru a aşteptat ca primăria să se conformeze şi să-i trimită dispoziţiile cerute. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, el a demarat procedura de executare silită.

Prin cererea depusă la instanţă, Becheru solicitat sancţionarea primarului Mihail Genoiu cu o amendă de 20% din salariul mediu brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere până la ducerea la îndeplinire a hotărârii luate de instanţă.

Instanţa l-a amendat cu 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, până la ducerea la îndeplinire a hotărârii instanţei. La valoarea actuală a salariului minim brut, amenda înseamnă 446 lei/zi. De asemenea, a obligat primăria să-i plătească lui Becheru penalităţi de 100 lei/zi de întârziere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS