13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentDoljeni condamnaţi pentru contrabandă cu ţigări

Doljeni condamnaţi pentru contrabandă cu ţigări

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au condamnat şapte doljeni trimişi în judecată de procurorii DIICOT pentru constituirea unui grup infracţional şi contrabandă. Cei şapte inculpaţi au fost acuzaţi că, în perioada martie 2016 – martie 2017, au vândut ţigări de contrabandă pe raza judeţului Dolj. Cinci dintre inculpaţi au primit pedepse cu suspendare, iar alţi doi au fost condamnaţi la câte cinci ani de închisoare cu executare. Hotărârea Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Procurorii DIICOT anunţau, în martie 2017, destructurarea unui grup infracțional specializat în contrabanda cu țigări netimbrate. În urma percheziţiilor, oamenii legii au ridicat aproape 1.500 de pachete de ţigări de contrabandă, dar şi diverse sume de bani.

„În perioada 2016 – 2017 inculpaţii C.M.C., R.T., C.C. şi S.S.F. au constituit un grup infracțional organizat specializat în domeniul contrabandei cu țigări netimbrate. Cu ocazia perchezițiilor efectuate pe raza judeţului Dolj au fost identificate și ridicate 29.720 de ţigarete fără timbru fiscal, 42.310 euro, 31.940 de lei și 596 de lire sterline, sume de bani susceptibile a proveni din comercializarea acestora”, au precizat anchetatorii.

Suspecţii au fost acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi deţinerea și vânzarea bunurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă. Potrivit legii, ultima infracţiune este asimilată infracțiunii de contrabandă.

Şapte inculpaţi trimişi în judecată

În octombrie 2018, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a şapte inculpaţi. Cei şapte sunt domiciliaţi în comunele Lipovu şi Bârca.
Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, instanţă care s-a pronunţat în martie, anul acesta.
Instanţa a reţinut că grupul infracţional a fost coordonat de o femeie de Lipovu.

„Grupul infracțional a acționat în mod coordonat, membrii acesteia având roluri bine definite: inculpata C.M.C. (care avea un rol de coordonare) se aproviziona cu țigaretele provenite din contrabandă, prelua „comenzile” de țigarete de la diferiți clienți și stabilea activitățile pe care trebuiau să le desfășoare ceilalți membrii ai grupului în scopul procurării, depozitării și comercializării țigaretelor fără marcaje legale(…).
Activitatea infracțională a inculpaților C.M.C., Ț.F., R.T. și R.E. s-a epuizat la data efectuării perchezițiilor domiciliare (29.03.2017) la locuințele acestora”, se arată în hotărârea instanţei.

Cinci condamnaţi cu suspendare, doi cu executare

Judecătorii doljeni au hotărât să condamne la pedepse cu suspedare cinci dintre inculpaţi. Aceştia au primit pedepse cuprinse între un an şi şase luni şi trei ani de închisoare cu suspendare. Toţi au fost obligaţi să presteze şi câte 90 de zile de muncă în folosul comunităţii la Primăriile Lipovu, respectiv Bârca.
Alţi doi inculpaţi, care au fost acuzaţi că au vândut ţigări de contrabandă între anii 2015-2017, au primit câte cinci ani de închisoare cu executare.
Unul dintre aceştia avea o condamnare mai veche, de un an cu suspendare. După contopirea pedepselor a fost condamnat la cinci ani şi patru luni de închisoare.

Instanţa a dispus confiscarea ţigărilor ridicate în urma percheziţiilor, dar şi a sumelor de 34. 910 euro şi 4.240 lei. Hotărârea Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel de trei dintre inculpaţi şi de procurorii DIICOT la Curtea de Apel Craiova. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 30 septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS