10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentMedic condamnat pentru dare de mită

Medic condamnat pentru dare de mită

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât să condamne la un an şi patru luni de închisoare cu suspendare un bărbat de 29 de ani, acuzat că a încercat să mituiască cu 200 de euro doi poliţişti din Filiaşi. Instanţa a ţinut cont de faptul că inculpatul nu are antecedente, şi-a recunoscut fapta, dar şi că este un medic „care a obținut diverse diplome în țară și în străinătate”. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj anunţau, în decembrie 2019, prinderea în flagrant a unui tânăr de 29 de ani, din Vrancea. Acesta a fost acuzat că, pe 24 decembrie, a încercat să mituiască cu 200 de euro doi poliţişti din Filiaşi.

„Doi agenți de poliție rutieră din cadrul Poliţiei Filiaşi, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au oprit în trafic, în oraşul Filiaşi, un tânăr care conducea un autoturism cu viteza de 114 km/oră pe o porţiune de drum cu limita de 50 km/oră şi care, pentru a nu i se reţine permisul de conducere auto, a oferit suma de 200 euro.
Agenţii de poliţie au refuzat categoric oferta, au anunţat şeful ierahic care a sesizat Serviciul Judeţean Anticorupție Dolj şi au continuat întocmirea actelor de constatare a contravenţiei”, au explicat oamenii legii.

Tot pe 24 decembrie, tânărul a fost reţinut pentru o perioadă de 24 de ore. O zi mai târziu, a fost prezentat la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă. Instanţa nu a fost de acord cu solicitarea anchetatorilor şi a dispus plasarea inculpatului sub control judiciar.

Mită ascunsă în poliţa RCA

Anchetatorii au explicat că şoferul a pus cei 200 de euro în poliţa RCA.
„În timp ce lucrătorii de poliție întocmeau procesul-verbal de sancționare contravențională, numitul N.A.C. a venit la autospeciala de poliție și le-a înmânat poliția de asigurare tip RCA a autoturismului, care anterior fusese verificată de agenții de poliție. Cu aceeași ocazie, agentul de poliție B.C. și agentul de poliție P.A. au constatat faptul că în interiorul poliței de asigurare tip RCA se află o bancnotă în cupiură de 200 euro. Întrebându-l pe acesta ce reprezintă suma de bani respectivă, numitul N.A.C. a afirmat faptul că suma de bani este pentru a nu îi suspenda dreptul de a conduce pe o perioadă de 90 de zile”, au susţinut procurorii doljeni.
Mai departe, cei doi poliţişti s-au infomat superiorii şi ofiţerii anticorupţie.

Pedeapsă cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii

Bărbatul de 29 de ani a fost trimis în judecată în decembrie 2019, iar în iulie, judecătorii de la Tribunalul Dolj s-au pronunţat. Inculpatul a fost condamnat la un an şi patru luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită.
De asemenea, inculpatul a fost obligat să preteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii la DGASPC Sector 1 Bucureşti sau la Poliţia Locală a Sectorului 1.
Instanţa a dispus şi confiscarea sumei de 200 de euro.

Judecătorii doljeni au ţinut cont de faptul că bărbatul şi-a recunoscut fapta, dar şi că este un medic tânăr.

„Se are în vedere faptul că inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale, a colaborat cu organele de cercetare penală, este o persoană tânără, un medic care a obținut diverse diplome în țară și în străinătate, conduita infracțională înregistrată în prezenta cauză apărând ca o greșeală disparată de întreaga sa conduită. În aceste condiții, instanța reține că o pedeapsă orientată spre minimul special prevăzut de lege, iar ca formă de executare suspendarea sub supraveghere, sunt suficiente pentru îndeplinirea scopului preventiv educativ al pedepsei”, se arată în hotărârea instanţei.

Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS