24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentPoliţist „deranjat“ de un apel la 112, agresat de cel care a sunat

Poliţist „deranjat“ de un apel la 112, agresat de cel care a sunat

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât, joi, să condamne la un an şi trei luni de închisoare un doljean de 31 de ani. Acesta a fost acuzat că a scuipat şi lovit un poliţist. Incidentul a avut loc în decembrie 2018, înainte de Revelion, în comuna Amărăştii de Jos. Iniţial, la Judecătoria Craiova, inculpatul a primit o pedeapsă de şase luni de închisoare. Instanţa a reţinut că agentul de poliţie l-a ameninţat cu o amendă pe bărbatul care a sunat la 112. Mai mult decât atât, poliţistul ar fi susţinut că a fost deranjat cu apelul la 112 în pline sărbători de iarnă.

Incidentul în urma căruia un agent de poliţie a fost agresat a avut loc în noaptea de 30 spre 31 decembrie 2018, în Amărăştii de Jos. Anchetatorii au stabilit că, în acea noapte, inculpatul a sunat la 112 şi a anunţat că în apropierea locuinţei sale a avut loc un accident rutier. Un bărbat care conducea băut a pierdut controlul direcţiei şi a lovit două autoturisme parcate pe marginea drumului. Scandalul ar fi început după ce poliţistul l-a ameninţat pe inculpat că îl amendează pentru apelarea nejustificată a numărului 112.

„Lucrătorii de poliție, inițial, au constatat avariile prezentate de mașinile martorilor și au discutat cu aceștia. Ulterior, pentru a stabili identitatea persoanei care lovise mașinile martorilor, în condițiile în care inculpatul sesizase organele de poliție la 112, persoana vătămată i-a solicitat inculpatului să îi spună identitatea acelei persoane. Inculpatul nu a dat curs solicitării persoanei vătămate. În momentul în care persoana vătămată i-a spus inculpatului că este posibil să-l sancționeze pentru apelarea nejustificată a numărului de urgență 112, inculpatul a devenit recalcitrant și (…) a început să adreseze injurii și a scuipat pe față persoana vătămată“, au stabilit anchetatorii.

Poliţist „deranjat“ de un apel la 112, agresat de cel care a sunat

În urma anchetei s-a mai stabilit că agentul de poliţie a fost lovit de inculpat. „În continuare, în jurul orei 0.40, inculpatul s-a dus spre persoana vătămată și a prins-o de gulerul hainei. Aceasta din urmă, la rândul ei, bănuind că urmează o acțiune violentă a inculpatului, l-a prins pe inculpat de haine, cei doi începând să se împingă (…). Inculpatul și persoana vătămată s-au despărțit, însă, imediat, inculpatul a lovit, cu pumnul drept, persoana vătămată în zona buzei inferioare, o singură dată“, au mai susţinut anchetatorii. În urma loviturii primite, poliţistul s-a ales cu buza spartă.

Agentul ar fi acţionat fără tact

Doljeanul a fost trimis în judecată în ianuarie 2019, pentru comiterea infracţiunii de ultraj. În noiembrie, anul trecut, magistraţii de la Judecătoria Craiova l-au condamnat pe inculpat la şase luni de închisoare. Instanţa a adăugat un rest de pedeapsă de 249 de zile dintr-o condamnare mai veche. În final, bărbatul a fost condamnat la şase luni şi 249 zile de închisoare. În plus, inculpatul a fost obligat să achite poliţistului suma de 10.000 de lei drept daune morale. Judecătorii craioveni au reţinut că agentul de poliţie a acţionat fără tact.

„Îndreptățirea în a reacționa violent faţă de amenințarea cu amenda din partea persoanei vătămate nu poate conduce la reținerea cauzei provocării, dar va putea fi avută în vedere ca împrejurare atenuantă (…).
Faptul că persoana vătămată a acţionat fără tact (…) pentru că a fost deranjat cu un apel la serviciul 112 căruia era obligat să îi dea curs în pline sărbători de iarnă, fără să se fi întâmplat ceva suficient de grav, constituie împrejurări care vor conta în individualizarea pedepsei“, au susţinut judecătorii craioveni.

Pedeapsă mai mare la Curtea de Apel Craiova

Hotărârea instanţei a fost atacată cu apel de procurori şi inculpat, iar ieri, Curtea de Apel Craiova s-a pronunţat. Instanţa a înlăturat circumstanţele atenuante şi l-a condamnat pe inculpat la un an şi trei luni închisoare cu executare. Din pedeapsă se scade perioada petrecută de inculpat în arest preventiv şi arest la domiciliu. Este vorba de perioada 31 decembrie 2018 – 19 februarie 2020.
Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă, aşa că inculpatul trebuie să execute pedeapsa stabilită de instanţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS