5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentJihadiștii din nord-estul Nigeriei au executat cinci lucrători umanitari răpiți

Jihadiștii din nord-estul Nigeriei au executat cinci lucrători umanitari răpiți

Jihadiștii au ucis cinci angajați ai unor organizații umanitare, care au fost răpiți luna trecută în nord-estul Nigeriei, a declarat grupul Acțiunea împotriva foamei, potrivit France 24. Anunțul a venit după ce insurgenții afiliați grupului așa-numitului stat islamic au lansat un videoclip online, care prezenta execuția celor cinci bărbați nigerieni.

Angajaţii umanitari au apărut într-un videoclip, filmat probabil pe 21 iunie, în care explicau că au fost răpiţi de luptători afiliaţi grupului Statul Islamic în Africa de Vest (Iswap) în iunie.

”Cu o tristeţe profundă, confirmăm asasinarea lui Ishaku Yakubu, un angajat al Acţiunii împotriva Foamei la baza Monguno, şi a altor patru angajaţi umanitari care au fost luaţi ostatici de un grup armat în nord-estul Nigeriei, statul Borno, la 8 iunie 2020”, a anunţat ACF într-un comunicat.

Un angajat al IRC, ucis

Comitetul internațional de salvare al grupului de ajutor (IRC) a confirmat că unul dintre angajații săi se numără și el printre cei uciși. „IRC condamnă cu tărie executarea fără sens a colegei noastre, Luka Filibus și a colegilor săi”, a spus acesta. „Condamnăm acest tratament barbar și cerem revenirea imediată a familiei sale”. Muncitorii umanitari au fost vizați în mod repetat de grupuri jihadiste care au organizat o insurgență de zece ani în nord-estul Nigeria. Președintele Nigeria, Muhammadu Buhari, și-a exprimat simpatia „pentru familiile celor cinci lucrători de ajutor” și a promis că jihadiștii vor fi prinși.

Această facţiune a grupului jihadist Boko Haram atacă în mod constant angajaţi ai ONG-urilor locale şi internaţionale.

„Acest asasinat nejustificat reflectă imensa dificultate cu care se confruntă angajaţii umanitari independenţi şi imparţiali, precum şi violenţa la care suntem expuşi în fiecare zi pentru a ne îndeplini misiunea”, a subliniat ACF.

Organizațiile umaniitare oferă sprijin pentru aproximativ 7,9 milioane de oameni despre care Organizația Națiunilor Unite afirmă că au nevoie urgentă de asistență în regiune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS