16.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentCraioveanul care l-a împușcat pe „Caiac”, eliberat condiționat

Craioveanul care l-a împușcat pe „Caiac”, eliberat condiționat

Judecătoria Târgu Jiu a dispus, marți, eliberarea condiționată a craioveanului condamnat pentru uciderea lui Mihai Pârvu, zis „Caiac“. În urmă cu 10 ani, în mai 2010, inculpatul a fost condamnat definitiv la 18 ani de închisoare pentru omor calificat. În total, cu tot cu arestul preventiv, inculpatul a executat aproape 12 ani de închisoare.

Scandalul în urma căruia și-a pierdut viața Mihai Pârvu, zis „Caiac“, a avut loc în noaptea de 25 spre 26 august 2008. Anchetatorii au stabilit atunci că, în timpul unei altercații, Marian Mavrichie a tras mai multe focuri de revolver, iar unul l-a lovit pe Pârvu în torace. Acesta din urmă a decedat două ore mai târziu, la Spitalul de Urgenţă Craiova. Şi Mavrichie a ajuns la spital, cu plăgi tăiate în zona feţei și la mâna stângă. Pe 29 august 2008, Mavrichie a fost arestat preventiv, iar în noiembrie a fost trimis în judecată pentru omor calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. În fața anchetatorilor, inculpatul a susținut că nu a făcut decât să se apere. A susținut că a tras cu arma după ce a fost atacat cu o sabie de Mihai Pârvu.

18 ani de închisoare pentru omor calificat

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, instanță care s-a pronunțat în mai 2009. Inculpatul a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru omor calificat. Pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor a primit o pedeapsă de 5 ani de închisoare. În final, instanța a dispus ca inculpatul să execute pedepasa cea mai grea, de 25 de ani de închisoare. De asemenea, instanța a dispus confiscarea de la inculpat a două pistoale. Cu unul dintre ele fusese împușcat Mihai Pârvu. Este vorba de un pistol tip revolver Franchi Brescia Italia model RF 83, calibrul 38 SPL. Instanța a stabilit despăgubiri civile și daune morale în valoare totală de 90.000 de lei.

Ulterior, la apel, Curtea de Apel Craiova a redus pedeapsa la 18 ani de închisoare. Sentința a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În mai 2010, Înalta Curte a respins ca nefondate recursurile declarate de părțile din dosar, așa că inculpatul a fost condamnat definitv la 18 ani de închisoare. Din pedeapsă s-a scăzut durata arestului preventiv (29 august 2008 – 7 mai 2010).

Craioveanul care l-a împușcat pe „Caiac”, aproape liber

La începutul acestui an, în februarie, craioveanul condamnat a formulat o primă cerere de eliberare condiționată. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Târgu Jiu. Instanța a respins acțiunea și a stabilit că o astfel de cerere poate fi formulată în iunie.

Pe 26 mai, bărbatul a formulat o altă cerere de eliberare condiționată. Marți, pe 16 iunie, instanța i-a admis cererea.

”Admite cererea de liberare condiţionată formulată de petentul condamnat Mavrichie Marian Cătălin. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului Mavrichie Marian Cătălin, în prezent deţinut în Penitenciarul Tg-Jiu, din executarea pedepsei de 18 ani închisoare(…). I se atrage atenţia condamnatului asupra dispoziţiilor art. 61 C. pen. din 1969, privind efectele liberării condiţionate, pentru restul de pedeapsă rămas neexecutat”, se arată în hotărârea instanței.

Hotărârea Judecătoriei Târgu Jiu nu este definitivă și poate fi contastată în termen de 3 zile de la comunicare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS