21 C
Craiova
marți, 14 iulie, 2020
Știri de ultima oră Eveniment Trei copii sunt urmăriţi penal pentru terorism

Trei copii sunt urmăriţi penal pentru terorism

-

Trei copii din Piteşti sunt urmăriţi penal de procurorii DIICOT pentru terorism. Procurorii spun că băieţii făceau parte dintr-un grup care a trimis mai multe alerte false cu bombă pe Aeroportul Henri Coandă- Otopeni şi nu numai.

La percheziţii, poliţiştii au găsit în locuinţele lor 12 cartele telefonice şi 10 telefoane mobile pe care puștii le-ar fi folosit ca să comită infracţiunile.

A fost nevoie de sprijinul Serviciului Român de Informaţii că procurorii să ajungă la întreaga grupare formată din 9 persoane răspândite în judeţele Dâmboviţa, Neamţ, Buzău, Constanța şi Bucureşti între care şi cei 3 minori teribilişti.

”În cursul zilei astăzi, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Piteşti, cu sprijinul poliţiştilor de combatere a criminalităţii organizate din Ploieşti, Constanţa, Buzău, Dâmboviţa şi Neamţ, au efectuat activităţi procedurale de predare/ridicare de obiecte şi înscrisuri, precum şi punere în executare a unor mandate de aducere în cadrul unui dosar de terorism. Din cercetări s-a stabilit că, în perioada septembrie 2019 – martie 2020, 9 persoane din judeţele Dâmboviţa, Neamţ, Buzău, Constanţa şi din Bucureşti, ar fi mai iniţiat apeluri având ca scop ameninţarea şi intimidarea populaţiei, prin producerea unui eveniment cu puternic impact psihologic”, a transmis, joi, Poliţia Română.

Mai multe fapte penale

Aceştia foloseau o aplicaţie informatică specială, prin care îşi ascundeau identitatea atunci când sunau la Aeroport, dar şi la secţiile de poliţie din Bucureşti şi anunţau că vor detona o bombă.

Totodată, din septembrie anul trecut şi până în martie anul acesta, gruparea i-a trimis pe poliţişti să cerceteze cazuri inventate şi, mai mult, tinerii se amuzau, se pare, să facă tot felul de comenzi fictive de la diferite firme, pe numele unor persoane cu care intraseră în conflict.

Ofiţeri de poliţie judiciară şi jandarmerie din 5 judeţe au colaborat în prinderea suspecţilor vizaţi de infracţiuni grave. Vorbim de ameninţare teroristă şi complicitate la ameninţare teroristă. Toţi cei 9 membri au fost duşi la audieri şi urmează să se decidă dacă se cere arestarea lor preventivă. Pedepasa prevăzută de codul penal pentru ameninţare cu bomba este închisoarea strictă de la 3 la 10 ani.

Modul de operare

Potrivit procurorilor DIICOT, inculpaţii fac parte dintr-un grup de tineri care şi-au făcut o preocupare din apelarea, prin intermediul unei aplicaţii informatice, folosind tehnologia VoIP prin care disimulează identitatea apelantului, a dispeceratelor unor aeroporturi şi unităţi de poliţie pentru a ameninţa cu detonarea unor dispozitive explozibile şi pentru a reclama săvârşirea unor fapte nereale, dar şi pentru apelarea unor persone fizice şi juridice pentru a face diverse farse.

„Astfel, inculpaţii au apelat în mai multe rânduri dispeceratul Aeroportului International Henri Coandă Bucureşti-Otopeni pentru a ameninţa cu detonarea unor dispozitive explozibile. Totodată au iniţiat mai multe apeluri telefonice către secţii de poliţie din Capitală pentru a reclama săvârşirea unor fapte nereale, dar şi către mai multe societăţi comerciale pentru a efectua comenzi comerciale false pe numele unor persoane cu care aceştia intraseră în diverse conflicte”, a transmis DIICOT.

Forţele de ordine au intervenit, în acest an, după ce s-au primit apeluri la 112 care anunţau amplasarea unor dispozitive explozive în Veranda Mall din Bucureşti, la două mall-uri din Râmnicu Vâlcea, la două mall-uri din Râmnicu Vâlcea, la o rafinărie din Ploieşti, dar şi la Primăria Sectorului 2.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Creștere uriașă a datoriei externe a României

Creștere uriașă a datoriei externe a României,...

ȘTIRI GdS

Creștere uriașă a datoriei externe a României

Creștere uriașă a datoriei externe a României, în primele luni ale acestui an. În primele cinci luni ale anului, datoria externă totală...

680 locuri de muncă la nivelul județului Dolj

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dolj a anunțat că la această dată, sunt disponibile în județ 680  locuri de muncă.

Coronavirus: În Israel a venit valul doi, cu cel...

Israelul înregistrează în ultima vreme o creștere alarmantă a numărului de infectări cu noul coronavirus. În ultimele 24 de ore a înregistrat...

Accident cu două victime la ieșirea din Orșova

Două echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Orșova au intervenit la un accident rutier, produs între două autoturisme, pe DN 6, la...

Râmnicu Vâlcea: Încep înscrierile pentru creşe

În perioada 20 iulie – 14 august se va desfăşura etapa de înscriere a copiilor la creşele publice administrate de Municipalitatea Râmnicului...

Belgia anunță zero decese pentru prima oară de la...

Belgia a raportat marţi zero decese cauzate de noul coronavirus în ultimele 24 de ore, pentru prima dată din 10 martie, reuşind...