10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentCe se întâmplă cu examenele pentru permisul auto

Ce se întâmplă cu examenele pentru permisul auto

Cei care vor să obțină permisul de conducere mai au de așteptat. Asta pentru că Direcția Regim Permise a anunțat că nu se reia, deocamdată, examinarea pentru obținerea permisului de conducere. În Dolj, examinarea va fi reluată începând cu data de 2 iunie. Examinarea pentru obținerea permisului a fost suspendată la nivel național încă de pe data de 17 martie.

Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor(DRPCIV) anunța, pe 17 martie, că a fost suspendată examinarea pentru obținerea permisului auto pentru o perioadă de 30 de zile. Este vorba atât de proba teoretică, cât și de proba practică.

Tot atunci, Direcția Regim Permise a susținut că exista posibilitatea prelungirii măsurii în funcție de evoluția pandemiei de COVID-19. Pe data de 15 aprilie, a fost prelungită acestă măsură cu încă 30 de zile.

”Se menține suspendarea activității de examinare pentru obținerea permisului de conducere, proba teoretică și proba practică, la nivel național, pentru 30 de zile începând cu data de 16.04.2020, cu posibilitate de prelungire în funcție de evoluția situației actuale”, a transmis atunci DRPCIV.

Examenele pentru permisul auto, amânate până în iunie

Ulterior, pe 15 mai, DRPCIV a revenit cu alte informații. Reprezentanții DRPCIV susțin că examinarea va fi reluată în iunie, însă nu au comunicat o dată exactă.

”În ceea ce privește activitatea de examinare –preconizăm reluarea acesteia la începutul lunii iunie – în doua etape, cu respectarea tuturor măsurilor de protecție si distanțare sociala în vederea limitarii raspandirii coronavirusului”, se arată în comunicatul DRPCIV.

Astfel, în prima etapă, vor putea susține proba practică candidații admiși la proba teoretică și programați pentru proba practică în perioada stării de urgență. Au prioritate candidați cărora le-au expirat documente aflate la dosarul de examinare sau documentele expiră în perioada imediat urmatoare.

În ceea ce privește programarea candidaților aflati în această situație, există două posibilități. În primul rând, se poate face din oficiu, în ordinea programărilor anterioare. A doua posibilitatea ar fi programarea prin intermediul școlilor de soferi, pe platforma online dedicată.

În a doua etapă se va relua și examinarea teoretică. DRPCIV precizează că între prima și a doua vor fi aproximativ două săptămâni, ”în funcție de volumul solicitărilor pentru proba practică”.

În Dolj se știe data când va începe examinarea practică

Reprezentanții Serviciului Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Dolj susțin că, în Dolj, examinarea va fi reluată pe 2 iunie.

”Examinarea candidaților la proba practică în vederea obținerii permisului de conducere se va relua la data de 02.06.2020 iar examinarea teoretică va fi reluată la data de 15.06.2020. În prima etapă vor fi programati, prin intermediul școlilor de conducători auto, candidații ale căror dosare au expirat sau urmează sa expire în perioada 17.03 – 15.06.2020.

Candidații care au fost planificați să susțină examenul de traseu pe perioada stării de urgență vor fi reprogramați din oficiu, cronologic, fără a fi necesară prezența la ghișeu. Aceștia urmează să fie informați prin intermediul școlilor de conducători auto și pe site-ul prefecturadolj.ro”, au precizat reprezentanții Serviciului Regim Permise Dolj.

Măști de protecție pentru candidați și examinatori

Pentru susținerea examenelor, au fost instituite o serie de măsuri de protecție. Astfel, este obligatorie purtarea măștilor de protecție atât de candidați, cât și de examinatori.

Înainte de începerea probei practice, va fi dezinfectat interiorul autovehiculele folosite. La locul de întâlnire al candidaților se va respecta distanța de cel puțin 1,5 metri între persoane. Se recomandă evitarea prezentării la locul de întâlnire al candidaților cu însoțitori. Accesul va fi permis doar candidatul și reprezentanții scolilor de conducători auto.

De asemenea, activitatea de instruire se va face numai în spații deschise, cu respectarea regulilor de distanțare socială.

Valabilitatea documentelor a fost prelungită

DRPCIV mai informează că rămân valabile o serie de documente emise de serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor.

Astfel, valabilitatea permiselor de conducere se menține pe o perioadă de 90 de zile de la data încetării stării de urgență(15 mai). În cazul autorizației provizorie de circulație, termenul este de 45 de zile de la data încetării stării de urgență.

Se menține și valabilitatea documentelor necesare operațiunilor de înmatriculare/transcriere, examinare sau preschimbare a permisului de conducere. Este vorba de documentele care au expirat în interiorul stării de urgență. Valabilitatea acestor documente se prelungește cu 90 de zile de la data încetării stării de urgență.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS