8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentCraioveanul care l-a împușcat pe „Caiac”, la un pas de eliberare

Craioveanul care l-a împușcat pe „Caiac”, la un pas de eliberare

Craioveanul care l-a împuşcat mortal pe Mihai Pârvu, zis „Caiac“, ar putea fi eliberat condiționat după data de 10 iunie. În urmă cu 10 ani, în mai 2010, inculpatul a fost condamnat definitiv la 18 ani de închisoare pentru omor calificat. Anul acesta, a făcut o primă cerere de eliberare condiționată. La sfârșitul lunii martie, instanța a respins acțiunea și a stabilit termen pentru reînoirea cererii după data de 10 iunie. Până în prezent, cu tot cu arestul preventiv, inculpatul a executat aproape 12 ani de închisoare.

Craioveanul Mihai Pârvu, zis „Caiac“, și-a pierdut viața în dimineața zilei de 26 august 2008, în urma unui scandal izbucnit în apropierea locuinţei sale. Anchetatorii au stabilit atunci că Marian Mavrichie a tras mai multe focuri de revolver, iar unul dintre l-a lovit pe Pârvu în torace. Acesta din urmă a decedat două ore mai târziu, la Spitalul de Urgenţă Craiova. Şi Mavrichie a ajuns la spital, cu plăgi tăiate în zona feţei și la mâna stângă. Pe 29 august 2008, Mavrichie a fost arestat preventiv, iar în noiembrie a fost trimis în judecată pentru omor calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

25 de ani de închisoare la Tribunalul Dolj

După mai multe termene, în mai 2009, judecătorii Tribunalului Dolj s-au pronunțat. Mavrichie a fost condamnat pentru omor calificat la 25 de ani de închisoare. Pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, inculpatul a fost condamnat la cinci ani de închisoare. În final, instanța a dispus ca inculpatul să execute pedepasa cea mai grea, de 25 de ani de închisoare. De asemenea, instanța a dispus confiscarea de la inculpat a două pistoale. Cu unul dintre ele fusese împușcat Mihai Pârvu. Este vorba de un pistol tip revolver Franchi Brescia Italia model RF 83, calibrul 38 SPL. De asemenea, inculpatula fost obligat să achite suma de 90.000 de lei drept despăgubiri civile și daune morale.

Condamnat definitiv la 18 ani de închisoare

A urmat apelul, iar în ianuarie 2010, judecătorii Curţii de Apel Craiova s-au pronunţat. Pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, inculpatul a primit tot 5 ani de închisoare. Pentru omor calificat, a fost condamnat la 18 ani de închisoare. Cele două pedepse au fost contopite, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea.

Sentința a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Instanța a dat o hotărâre definitivă în acest dosar pe 7 mai 2010. Înalta Curte a respins ca nefondate recursurile declarate de părțile din dosar, așa că inculpatul a fost condamnat definitv la 18 ani de închisoare. Din pedeapsă s-a scăzut durata arestului preventiv (29 august 2008 – 7 mai 2010).

Craioveanul care l-a împușcat pe „Caiac”, la un pas de eliberare

La începutul acestui an, în februarie, craioveanul condamnat a formulat o primă cerere de eliberare condiționată. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Târgu Jiu. Instanța a respins acțiunea și a stabilit că o astfel de cerere poate fi formulată în iunie.

”Respinge cererea de liberare condiţionată, formulata de petiţionarul Mavrichie Marian Cătălin. Stabileşte termen de rediscutare a cererii sau propunerii la data de 10.06.2020”, a dispus instanța.

Instanța a reținut că, deși bărbatul a executat fracția din pedepasă, ”nu ar fi oportună acordarea liberării condiționate, timpul executat nefiind suficient pentru însușirea scopului educativ și preventiv al pedepsei”.


 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS