8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentOrdinul pentru ajutorarea persoanelor de peste 65 de ani, suspendat la presiunea primarilor?

Ordinul pentru ajutorarea persoanelor de peste 65 de ani, suspendat la presiunea primarilor?

Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani care au nevoie de alimente, medicamente sau alte produse de primă necesitate ar fi urmat să fie sprijinite printr-un proiect al Observatorului Român de Sănătate(ONG condus de Vlad Mixich), și al Departamentului pentru Situații de Urgență. Ele urmau să fie contactate cu ajutorul unui robot telefonic și să li se adreseze un set de 10 întrebări cu ajutorul cărora să fie identificate nevoile lor. Urma ca autoritățile locale să îndeplinească aceste nevoi. Proiectul „Robotul telefonic pentru monitorizarea la domiciliu a vârstnicilor în perioada epidemiei de SARS-CoV-2” a fost aprobat luni, pe 13 aprilie. Ordinul a fost suspendat o zi mai târziu. La presiunea unor primari, notează Hotnews.

După ce a fost aprobat proiectul, la care s-a lucrat pro bono timp de 3 săptămâni, ar fi urmat să fie funcțional la finalul acestei săptămâni. Acest ordin prevedea că ”se va oferi asistență gratuită persoanelor mai vârstnice de 65 de ani, prin apelarea telefonică și adresarea unei serii de 10 întrebări, care vizează nevoile lor de sănătate fizică și psihică, precum și identificarea necesităților imediate de suport cu produse de primă necesitate”.

Mai exact, persoanele erau sunate automat şi o voce înregistrată le adresa un set de 10 întrebări. Prin acestea erau identificate nevoile lor: medicamente, cumpărături esențiale, suport psihologic. Oamenii răspundeau verbal, prin da sau nu. Nu era nevoie de niciun fel de cunoştințe digitale sau de sute de operatori. În funcție de nevoile exprimate, erau emise alerte pentru autoritățile competente.

Ordinul a fost semnat de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Ordinul ar fi fost retras la presiunea unor primari

Potrivit surselor Hotnews, acest proiect a stârnit nemulțumirea unor primari din țară. Asta în condițiile în care primăriile și instituțiile din subordinea lor, precum DGASPC-urile, ar fi trebuit să ajute aceste persoane.

De altfel, proiectul a fost contestat public de Lia Olguța Vasilescu, care a acuzat că este derulat de „două ONG-uri care au legătura cu partide politice”. A mai susținut că Guvernul „vrea baza de date” pentru aceste două ONG-uri.

În schimb, Vlad Mixich a subliniat că „toate datele sunt găzduite pe platforma STS la care nimeni din afară nu are acces.”
Vlad Mixich a susținut, ca reacție la acuzațiile Olguței Vasilescu, că „nu mai accept ca munca mea şi a atâtor oameni buni să fie batjocorită de politruci. Căci asta se întâmplă acum: muncim să ajutăm şi vine Lia Olguța Vasilescu şi murdăreşte. Şi vine acest personaj să murdărească implicarea voluntară a atâtor oameni acuzând că am vrea să furăm baze de date.”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS