22.3 C
Craiova
duminică, 26 iunie, 2022
Știri de ultima orăEvenimentCum profită infractorii de pandemia de coronavirus

Cum profită infractorii de pandemia de coronavirus

Grupările de criminalitate organizată care și-au adaptat rapid metodele ilegale de a câștiga sume uriașe profită de pandemia de coronavirus. Infractorii profită de cererea fără precedent de produse sanitare, de creșterea anxietății în rândul populației sau de presiunea pe sistemele de sănătate din întreaga lume. Europol avertizează într-un raport publicat vineri că fapte precum criminalitatea informatică, înșelăciunea sau traficul de echipamente de protecție sunt în creștere la nivelul UE.

În luna martie, au fost confiscate circa 34.000 de măşti chirurgicale contrafăcute, într-o operaţiune la nivel global împotriva medicamentelor contrafăcute, printre care se numără antivirale, antipaludicul clorochină şi vitamine, a indicat Europol.

„Astfel de activităţi infracţionale pe timpul unei crize sanitare sunt deosebit de periculoase şi pot ameninţa vieţi umane“, a subliniat directoarea Europol, Catherine De Bolle.

Europol avertizează şi asupra infractorilor cibernetici, mai ales având în vedere că mulţi oameni lucrează acum de la domiciliu, unde conexiunile de date şi reţelele pot fi mai puţin sigure.

Totodată, Europol anticipează o creştere rapidă a cazurilor de fraudă.

„Escrocii îşi adaptează foarte rapid metodele obişnuite şi exploatează temerile şi îngrijorările victimelor în timpul crizei“, subliniază raportul menţionat.

Valentina Grădinaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Aurul rusesc, pe lista interdicțiilor: „Trebuie să tăiem ...

Marea Britanie, Statele Unite, Canada şi Japonia vor interzice...

ȘTIRI GdS