21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentToate ieșirile din casă trebuie motivate cu documente

Toate ieșirile din casă trebuie motivate cu documente

Guvernul a adoptat, marți seara, Ordonanța Militară nr.3/2020, care intituie noi restricții privind circulația persoanelor. Circulația persoanelor este interzisă, cu un număr de nouă excepții. În cazul celor nouă situații, deplasările trebuie motivate cu documente. Circulația persoanelor care au împlinit 65 de ani este permisă numai între orele 11.00 – 13.00. Ordonanța a intrat în vigoare astăzi, la ora 12.

Ordonanța Militară nr.3/2020 vine cu noi restricții privind circulația persoanelor.

În primul rând, este interzisă circulația persoanelor în afara locuinței. Există un număr de nouă excepții.

În al doilea rând, circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani este permisă numai între orele 11.00 – 13.00. Și numai pentru patru motive.

În ce cazuri se poate pleca de acasă

După cum spuneam, actul normativ cuprinde un număr de nouă excepții. Una este deplasarea către serviciu și înapoi. O alta se referă la cumpărarea de bunuri pentru necesități de bază. Urmează deplasările pentru asistență medicală, deplasările pentru îngrijirea unei persoane sau în cazul unui deces.

O altă excepție sunt deplasările scurte, în apropierea locuinței, pentru exerciții fizice. Ultimele patru excepții sunt: deplasarea pentru donarea de sânge, deplasarea în scop umanitar, pentru activități agricole sau pentru comercializarea de produse alimentare.

Reguli stricte pentru circulația persoanelor de peste 65 de ani

În schimb, persoanele care au împlinit vârsta de 65 de ani pot ieși din casă numai două ore. Este vorba de intervalul 11.00 – 13.00. În cazul acestor persoane, există numai patru motive pentru care pot ieși din casă.

Primul este pentru asigurarea bunurilor pentru necesitățile de bază. Urmează asistența medicală și deplasările pentru îngrijirea unei persoane sau în caz de deces. Ultimul motiv este cel pentru activități fizice, în apropierea locuinței.

În cazul acestor persoane există o singură excepție. Astfel, circulația este permisă în afara intervalului orar 11.00 – 13.00 numai dacă a se face în interes profesional ori pentru realizarea de activități agricole.

Documente necesare

Pentru verificarea motivului deplasării, angajații vor prezenta legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator. Pentru deplasarea în alte situații decât la serviciu, este necesară o declarație pe propria răspundere.

Declarația trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și ocul deplasării, data și semnătura. Documentele pot fi prezentate oamenilor legii și prin intermediul telefonului ori tabletei.

Armata ajută Poliția și Jandarmeria

Documentul mai prevede că Ministerul Apărării, la solicitarea ministrului de interne, va prelua o serie de activități. Astfel, militarii vor asigura paza unor obiective. În plus, vor sprijini activităților de ordine publică, asigurate până acum de polițiști și jandarmi. De asemenea, militarii îi vor ajuta și pe polițiștii de frontieră, în punctele de trecere a frontierei de stat.

Sancțiunile

Sancţiunile pentru încălcarea acestor prevederi sunt cuprinse între 100 și 5.000 de lei pentru persoanele fizice. Pentru persoanele juridice, amenzile sunt cuprinse între 1.000 și 70.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS