1.1 C
Craiova
luni, 11 ianuarie, 2021
Știri de ultima oră Eveniment Până la 15 ani de pușcărie pentru răspândirea coronavirusului

Până la 15 ani de pușcărie pentru răspândirea coronavirusului

Guvernul a modificat, ieri, printr-o Ordonanță de Urgență, articolul din Codul Penal care se referă la zădărnicirea combaterii bolilor. Până acum, răspândirea unei boli contagioase se pedepsea cu până la doi ani de închisoare sau cu amendă. Cele mai mari pedeapse sunt prevăzute pentru cei care transmit, cu știință, o boală infectocontagioasă. Dacă transmiterea bolii a produs vătămarea unor persoane, pedepasa este între 3 și 10 ani de închisoare. Dacă s-a produs moartea unor persoane, pedeapsa ajunge la 15 ani de închisoare. În plus, a fost introdus un nou articol de lege, care pedepsește omisiunea de a divulga informații esențiale cadrelor medicale.

Pandamia de COVID-19 a dus la modificarea Codului Penal. Mai exact, a fost modificat articolul privind zădărnicirea combaterii bolilor. De asemenea, a fost modificat și articolul privind falsul în declarații. Textul Ordonanșei de Urgență a fost publicat ieri de Hotnews. Să vedem, mai întâi, ce prevedea până acum Codul Penal.

Falsul în declarații se pedepsea cu închisoarea de la 3 luni la doi ani sau amendă. Prin Ordonanța de Urgență adoptată ieri de Guvern, pedepapsa este de la 6 luni la doi ani de închisoare sau amendă. Dacă fapta este săvârșită pentru ascunderea riscului privind infectarea cu o boală, pedepsa este de la unu la 5 ani sau amendă. Acestă modificare îi privește pe cei care mint în declarațiile date la intrarea în țară.

În ceea ce privește zădărnicirea combaterii bolilor, acestă infracțiune era pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

Pedepse mărite pentru zădărnicirea combaterii bolilor

Cele mai mari modificări le-a suferit articolul din Codul Penal care pedepsește zădărnicirea combaterii bolilor.

Astfel, nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei boli, pedeapsa este de la unu la 5 ani.

De asemenea, transmiterea unei boli infectocontagioase de către o persoană care știe că suferă de această boală se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Până la 15 ani de pușcărie pentru răspândirea unei boli infectocontagioase

În funcție de gravitate, pedepsele pot ajunge până la 15 ani de închisoare. Astfel, dacă prin nerespectarea măsurilor de carantină sau spitalizare s-a produs vătămarea corporală a unor persoane, pedeapsa este între 2 și 7 ani de închisoare. Dacă s-a produs moartea unor persoane, pedeapsa este între 5 și 12 ani de închisoare.

Cea mai mare pedeapsă este prevăzută pentru persoana care transmite o astfel de boală știind că este bolnavă. Dacă transmiterea bolii a dus la vătămarea unor persoane, pedeapsa ajunge la 10 ani de închisoare. Dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedepasa este de la 7 la 15 ani de închisoare. Tentativa se pedepsește.

De la carantină la omisiunea divulgării de informații

Ordonanța de Urgență emisă ieri de Guvern explică și ce este carantina.

”Prin carantină se înțelege restricția activităților și separarea de alte persoane, în spații special amenajate, a persoanelor bolnave sau care sunt suspecte, într-o manieră care să prevină posibila răspândire a infecției sau contaminării”, se arată în actul normativ.

După cum spuneam, a fost introdus un alt articol de lege, care pedepsește omisiunea de a divulga informații esențiale cadrelor medicale.

”Omisiunea persoanei de a divulga cadrelor medicale(…) a unor informații esențiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană infectată cu o boală infectocontagioasă, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, mai prevede Ordonața de Urgență.

Aceste modificări legislative intră în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Horoscop

BerbecAveţi curaj să priviţi la dumneavoastră, cel de ieri,...

ȘTIRI GdS

UPDATE: Scafandrii au găsit epava avionului Sriwijaya Air la...

Indonezia a detectat duminică semnale care ar putea veni de la aparatul de înregistrare al avionului Sriwijaya Air care s-a prăbușit sâmbătă la scurt...

Băiat de 7 ani, căutat de 200 de oameni...

Aproximativ 200 de persoane, majoritatea voluntari, participă duminică dimineaţă la căutarea copilului de 7 ani a cărui dispariţie a fost anunţată sâmbătă seara de...

Tragedia aviatică din Indonezia: Părți de trupuri umane și...

Indonezia a detectat duminică semnale care ar putea veni de la aparatul de înregistrare al avionului Sriwijaya Air care s-a prăbușit sâmbătă la scurt...
00:03:15

VIDEO: Furtuna Filomena a omorât patru oameni în Spania

Patru persoane şi-au pierdut viaţa în urma unei furtuni care a afectat Spania paralizând traficul şi acoperind sâmbătă capitala cu o cantitate atât de...

Ploi, lapoviță, ninsoare sau ceață pe multe drumuri din...

Centrul Infotrafic din IGPR transmite că la această oră nu sunt semnalate drumuri naționale sau autostrăzi cu circulația întreruptă din cauza vreunui eveniment rutier...

Un pieton a fost lovit de o autospecială SMURD

O autospecială a SMURD aflată în misiune a acroşat, sâmbătă, într-o intersecţie din municipiul Braşov, un pieton, poliţiştii braşoveni efectuând, în prezent, cercetări privind...