Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat duminică, după anunțul legat de instituirea stării de urgență, începând de luni, că un grup de lucru a făcut propunerea care va ajunge la președinte cu măsurile pe care le va implica starea de urgență. „Știu că presupune schimbarea modului de viață, dar și un moment de frică sau neînțelegere. Fac apel la calm și solidaritate“, a transmis Vela.
Ministrul de Interne devine al doilea om în stat după declanșarea stării de urgență. Potrivit OUG 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, în cazul instituirii stării de urgență, coordonarea aplicării măsurilor dispuse prin decret revine Ministerului Administrației și Internelor. O altă prevedere este că, pe durata stării de urgență, gestionarea măsurilor dispuse revine Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, sub conducerea nemijlocită a ministrului administrației și internelor și în coordonarea primului-ministru.
Vela: Situaţia este sub control
În declarația de presă susținută duminică, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a afirmat că instituirea stării de urgenţă va permite autorităţilor să ia cele mai potrivite măsuri pentru gestionarea şi prevenirea infecţiei cu noul coronavirus (COVID-19). El a susținut că situaţia este sub control şi a făcut apel la români să evite deplasările, să nu contribuie la propagarea mesajelor de panică și să fie uniți, toleranți și responsabili. Măsurile concrete pe care le va implica starea de urgență se vor regăsi în decretul pe care președintele Klaus Iohannis ar urma să îl emită.
Iată principalele declarații ale ministrului de Interne, Marcel Vela:
Dragi români, președintele Klaus Iohannis a anunțat că la începutul săptămânii se va decreta starea de urgență pe teritoriul întregii țări. E o măsură pe care multe țări europene afectate de noul coronavirus au luat-o deja în interesul cetățenilor lor.
Începând de aseară (sâmbătă – n.r.), o echipă formată din reprezentanți ai tuturor ministerelor am lucrat pentru a transmite astăzi (ieri – n.r.) premierului, spre aprobare, nota de fundamentare care va fi prezentată președintelui pentru emiterea decretului privind starea de urgență. Știu că instituirea stării de urgență presupune pentru toți schimbarea modului de viață, dar și un moment de frică sau de neînțelegere. Trebuie să conștientizăm cu toții că acest lucru este spre binele nostru, al tuturor.
Vreau să fac un apel la calm și la solidaritate. Este momentul să fim uniți, toleranți și să ajutăm după puteri. Starea de urgență ne va permite să luăm cele mai potrivite măsuri. Vine în sprijinul autorităților pentru a putea acționa în sprijinul cetățenilor. Este nevoie de colaborarea fiecăruia dintre dvs, trebuie să acționăm cu calm și cu responsabilitate. Fiecare poate contribui la reducerea riscului de propagare a virusului.
Vă rog să evitați deplasările care nu sunt necesare, limitați contactul cu alte persoane, informați-vă doar din surse oficiale, nu contribuiți la propagarea mesajelor de panică, a mesajelor unor oameni inconștienți sau cu interese obscure, poate chiar economice. Situația este sub control pentru că am luat măsuri din timp. Ieri(sîmbătă – n.r.), în Comitetul pentru Situații Speciale de Urgență a fost aprobat un plan pentru stabilirea unor criterii.
Am făcut recomandări pentru echipele de intervenție (utilități) care merg la persoane aflate în izolare, astfel încât să fie protejate. Am clarificat ce înseamnă contact apropiat al unui caz confirmat: persoana care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient infectat, persoana care a avut contact fizic direct cu un bolnav cu COVID, de exemplu o strângere de mână neurmată de spălarea mâinilor, persoana care s-a aflat în aceeași încăpere cu un caz de COVID-19 timp de minimum 15 minute și la o distanță de minimum 2 metri, o persoană din rândul cadrelor medicale care acordă îngrijire unui pacient sau o persoană de la laborator care recoltează probe fără echipament de protecție.
O altă decizie luată ieri a vizat limitarea unor lucruri:
Se izolează la domiciliu pentru 14 zile toate persoanele asimptomatice care intră în România din țările cu cel puțin 500 de cazuri confirmate cu COVID-19, începând de astăzi, ora 21.00. Se extinde carantina pentru toți cei sosiți din țările carantinate. Obligația ITM-urilor de a verifica modul de implementare a deciziei privind decalarea programului de lucru. Se suspendă până pe 31 martie organizarea târgurilor de mașini.
Orban vorbeşte despre un plan de ajutorare financiară a firmelor afectate
Într-o conferinţă de presă organizată la distanţă, premierul Ludovic Orban a declarat că în această săptămână vor fi adoptate măsuri pentru susţinerea economiei şi a cerut populaţiei să respecte măsurile impuse de autorităţi.
„Chiar dacă viața trebuie să se desfășoare normal, căutați să respectați recomandările: evitarea unui salut foarte apropiat, știm că suntem un popor foarte cald, afectuos. Va trebui să ne manifestăm afecțiunea de la distanță. Din păcate, epidemia are un efect negativ asupra multor domenii economice.
Am constituit un grup de lucru pentru analiza impactului economic al epidemiei. E clar că în transporturi, industria ospitalității, publicitate, organizare de evenimente, impactul epidemiei este foarte mare și guvernul e pregătit săptămâna viitoare(aceasta – n.r.) să adopte măsuri rapide pentru susținerea companiilor și pentru susținerea angajaților.
Vom face în continuare analize, vom urmări cu mare atenție evoluțiile pentru a adopta oricând e necesar măsuri care să poată veni în sprijinul acestei zone afectate de economie
Solicit tuturor angajaților de la stat să fie pe deplin mobilizați, să susțină măsurile adoptate de guvern, iar mediul privat să fie dispus spre dialog. Economia trebuie să funcționeze, e fundamentală, trebuie să meargă cât mai aproape de normal“, a declarat Orban.
Iohannis a anunţat sâmbătă intrarea României în stare de urgenţă
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, sâmbătă seară, că România va intra în stare de urgență începând de luni. Anunțul a fost făcut la Palatul Cotroceni după depunerea jurământului de către Cabinetul Orban. Această stare de urgență va face posibilă alocarea de noi resurse, mai mulți bani pentru medicamente și aparatura medicală necesară, cu proceduri simplificate, a spus președintele, fără a preciza exact ce măsuri vor fi luate odată cu instituirea stării de urgență.
În România, până duminică au fost înregistrate 139 de cazuri de infecții coronavirus, ultimele îmbolnăviri fiind anunțate sâmbătă seară.