3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentRomânia intră în stare de urgență

România intră în stare de urgență

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat duminică, după anunțul legat de instituirea stării de urgență, că măsurile vor fi transmise președintelui. El a susținut că situaţia este sub control şi a făcut apel la români să evite deplasările, să nu contribuie la propagarea mesajelor de panică și să fie uniți, toleranți și responsabili.

Ministrul de Interne devine al doilea om în stat după declanșarea stării de urgență, transmite Hotnews. Potrivit OUG 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, în cazul instituirii stării de urgență coordonarea aplicării măsurilor dispuse prin decret revine Ministerului Administrației și Internelor. O altă prevedere este că, pe durata stării de urgență, gestionarea măsurilor dispuse revine Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, sub conducerea nemijlocită a ministrului administrației și internelor și în coordonarea primului-ministru.

În declarația de prresă susținută duminică, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a afirmat că instituirea stării de urgenţă va permite autorităţilor să ia cele mai potrivite măsuri pentru gestionarea şi prevenirea infecţiei cu noul coronavirus (COVID-19).

El a susținut că situaţia este sub control şi a făcut apel la români să evite deplasările, să nu contribuie la propagarea mesajelor de panică și să fie uniți, toleranți și responsabili.

Măsurile concrete pe care le va implica starea de urgență se vor regăsi în decretul pe care președintele Klaus Iohannis ar urma să îl emită.

Starea de urgență

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, sâmbătă seara, că România va intra în stare de urgență începând de luni. Anunțul a fost făcut la Palatul Cotroceni după depunerea jurământului de către Cabinetul Orban. Această stare de urgență va face posibilă alocarea de noi resurse, mai mulți bani pentru medicamente și aparatura medicală necesară, cu proceduri simplificate, a spus președintele, fără a preciza exact ce măsuri vor fi luate odată cu instituirea stării de urgență.

În România, până duminică au fost înregistrate 123 de cazuri de infecții coronavirus, ultimele îmbolnăviri fiind anunțate sâmbătă seară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS