8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEveniment"Fast and Furious" pe şoselele din România

„Fast and Furious” pe şoselele din România

-

Procurorii DIICOT au anunţat, luni, destructurarea a cinci grupări infracţionale specializate în furturi din tiruri aflate în mişcare. Ca şi în filmul „The Fast and the Furious“, lansat în 2001, membrii grupărilor atacau tirurile în mers, din vehicule cu motoare puternice. Potrivit anchetatorilor, suspecţii au acţionat atât în ţara nostră, cât şi în mai multe state europene. Acesta este şi motivul pentru care procurorii DIICOT au colaborat cu autorităţile din Finlanda, Franța, Olanda și Suedia. Ieri, anchetatorii au anunţat că au reţinut 25 de inculpați. Aceştia sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracțional organizat, furt calificat, complicitate și tentativă la furt calificat.

Sute de poliţişti şi jandarmi au făcut, luni, 73 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi alte cinci judeţe. La percheziţii au participat şi reprezentanți ai Europol, dar şi anchetatori francezi și olandezi. Acţiunea a vizat membri a cinci grupuri infracţionale specializate în comiterea infracțiunilor de furt calificat, complicitate la furt calificat și tentativă la furt calificat. Mai exact, suspecţii atacau camioane în mers şi sustrăgeau diverse bunuri, care ulterior erau valorificate.
Aceştia foloseau la comiterea faptelor SUV-uri sau autoutilitare. Toate aveau motoare puternice şi erau dotate cu trapă.

„Membrii grupului infracţional participanţi la comiterea de furturi se asigurau cu dispozitive artizanale (chingi sau corzi), săreau din autovehiculele cu care se deplasau și se prindeau de ușile camioanelor aflate în mers, deschideau ușile din spate prin tăierea lacătelor sau forțarea sistemelor de închidere de unde sustrăgeau bunuri pe care le aruncau în autovehiculul din spate, pe trapa lăsată deschisă“, au explicat procurorii DIICOT.

Alţi membri ai grupului acţionau în alte autovehicule, mai ales pentru a-i proteja pe cei care furau mărfuri din tiruri.

Mai mulţi suspecţi, arestaţi deja în Franţa

Anchetatorii au mai explicat că membrii grupărilor au acţionat în mai multe state europene. Acesta este şi motivul pentru care a fost încheiat un acord de colaborare cu patru state. Este vorba de Finlanda, Franţa, Olanda şi Suedia.

„Ca urmare a amplei investigații penale astfel derulate de procurorii DIICOT, s-a dispus efectuarea urmăririi penale față de 47 de suspecți. În baza unui ordin european de anchetă emis de Tribunalul Judiciar din Paris s-a dispus efectuarea urmăririi penale față de alți 24 de suspecți, dintre care 10 deja au fost arestați de către autoritățile franceze“, au precizat anchetatorii.

Arme, autoturisme de lux şi diverse bunuri, ridicate în urma percheziţiilor

Marţi, procurorii DIICOT au anunţat reţinerea a 25 de suspecţi, dar şi bunurile ridicate în urma percheziţiilor. Este vorba de 100 de telefoane, 200 de parfumuri de diferite mărci, peste 300 de perechi de încălțăminte, aproximativ 400 de articole vestimentare noi, laptopuri şi ochelari de soare. În plus, au fost ridicate trei autoturisme de lux, cinci arme de foc, diverse utilaje şi mai multe arme albe.

„Procurorii DIICOT – Structura Centrală au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a 25 de inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, furt calificat, complicitate la furt calificat și tentativă la furt calificat“, au transmis anchetatorii.
Suspecţii urmează să fie duşi la Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă.

SursaDIICOT

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

00:01:36

Locatarii din blocul care a explodat s-au întors după...

Ieri, încă de la primele ore ale dimineţii, echipajele...

ȘTIRI GdS