11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentCoronavirusul în Italia: A fost raportat al patrulea deces

Coronavirusul în Italia: A fost raportat al patrulea deces

Un bătrân în vârstă de 84 de ani din Bergamo a murit din cauza coronaviruslui, numărul deceselor provocate de infecție ajungând astfel la 4 în Italia, cel mai mare focar după Asia, scrie Le Repubblica. Autoritățile din Italia au luat măsuri dure în ultimele 48 de ore pentru a preveni răspândirea coronavirusului, potrivit hotnews.

Astfel, în unele orașe au fost închise restaurantele, școlile și cafenelele, meciurile de fotbal s-ar putea juca fără spectatori, iar celebrul Carnaval de la Veneția a fost anulat. În același timp, statele vecine au început să dispună și ele măsuri de prevenție, astfel încât Austria a decis să suspende călătoriile cu trenul, pentru câteva ore, din cauza unor suspiciuni privind infectarea a doi pasageri.

UPDATE 12.45: Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi cere suspendarea simulărilor din martie, de teama coronavirusului

UPDATE 12.30: Directorul Aeroportului Internaţional Iaşi, Cătălin Bulgariu a declarat că începând de luni un terminal va fi alocat special pasagerilor care vin din Italia.

„Îi vom procesa prin terminalul T1 astfel încât să nu existe riscul de îmbolnăvire a celorlalţi pasageri care vin din alte zone ale lumii. Din acest punct de vedere vom adopta măsurile luate de comun acord cu DSP. Procesarea în terminalul T1 înseamnă inclusiv controlul epidemiologic efectuat de DSP cu ajutorul a doi doctori.”, a declarat directorul Aeroportului citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, deciziile dacă pasagerii vor fi lăsaţi să plece acasă sau dacă vor trebui să stea în carantină vor reveni medicilor epidemiologi de la Direcţia de Sănătate Publică Iaşi.

UPDATE 12.03: Deși televiziunea de stat din Iran a transmis luni că 12 persoane au murit din cauza infecției din totalul de 47 de cazuri, agenția semioficială de presă ILNA publică un bilanț cu totul diferit. Astfel, în total, cel puțin 50 de persoane au decedat din cauza coronavirusului, notează Guardian.

UPDATE 11.35: Potrivit Reuters, UE nu ia încă în calcul suspendarea călătoriilor în spațiul Schengen, însă pregătește planuri în eventualitatea unui astfel de scenariu. ”În ce privește diverse scenarii, cum ar fi acela al unei suspendări coordonate în Schengen, nu vom face asta deocamdată, dar lucrăm la diferite planuri”, a declarat comisarul european pentru gestionarea crizelor, într-o conferință de presă, la Bruxelles. Președintele Comisiei Europene a transmis luni un mesaj, pe twitter, însă nu a făcut niciun fel de referire la astfel de măsuri de restricție.

În condițiile în care numărul cazurilor de infecții cu coronavirus crește, sănătatea publică este prioritatea numărul unu, a transmis, luni, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen. Că este vorba despre Europa, China sau alte zone, comunitatea internațională trebuie să fie solidară. Europa este aici să joace un rol important, a mai spus ea.



UPDATE 11.23: Cinci bistriţeni reveniţi, duminică seara, dintr-o excursie în Italia şi un cetăţean italian, sosit la Bistriţa în urmă cu 12 zile, sunt izolaţi la domiciliu, ca urmare a măsurilor luate de autorităţi pentru a preveni răspândirea infecţiilor cu noul tip de coronavirus, potrivit Agerpres.

Celor şase persoane li s-a recomandat să stea la domiciliu timp de 14 zile, recomandare extinsă şi la celelalte persoane cu care locuiesc, şi sunt monitorizate zilnic de DSP.

UPDATE 11.21: Uniunea Europeană a oferit un ajutor de 230 de milioane de euro pentru combaterea COVID-19, potrivit Euronews.

Într-o conferință de presă, comisarii europeni pentru situații de criză și pentru sănătate și siguranța alimentară, Janez Lenarcic și Stella Kyriakidou, au anunțat că banii vor fi direcționați către ”lupta globală„ împotriva virusului.

UPDATE 11.07: Iranul a raportat luni 12 decese și 61 de persoane infectate, bilanțul fiind în creștere, scrie Reuters, citând televiziunea de stat de la Teheran.

UPDATE 11.03: În Italia, numărul cazurilor de infecții este în jur de 200, potrivit La Repubblica.

UPDATE 10.56: Din cauza epidemiei, China amână unul dintre cele mai importante evenimente politice ale anului, la care urma să participe și președintele Xi Jinping. Este vorba despre sesiunea parlamentară din martie.

Este pentru prima dată când sesiunea este amânată de la Revoluția Culturală (1966-1976), notează Guardian.

UPDATE 10.35 Secretarul de stat pentru transporturi al Franţei, Jean-Baptiste Djebbari, a declarat luni că nu este necesară închiderea frontierei cu Italia, în pofida răspândirii coronavirusului, potrivit Reuters. „Închiderea frontierelor nu ar avea sens, pentru că circulaţia virusului nu este limitată la graniţele administrative”, a afirmat Djebbari la postul de radio BFM Business.


UPDATE 10.32: Lumea se apropie de punctul culminant al răspândirii coronavirusului, potrivit experților citați de Guardian. Aceștia au avertizat asupra faptului că măsurile luate de autorități nu țin pasul cu modul în care acționează noul virus, în contextul în care Italia și Iranul au luat decizii draconice pentru a stopa răpândirea infecției, iar, în Coreea de Aud, președintele a emis cod roșu.
În urmă cu două zile directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, spunea că mai este puțin până ce ”fereastra de oportunitate” pentru luarea unor măsuri se va închide complet. UPDATE 10.15: Lista actualizată a țărilor în care s-au înregistrat cazuri de infecții, potrivit AFP:

  • China- 2.592 de decese, în total 77.150 de cazuri
  • Hong Kong: 74 cazuri, 2 decese.
  • Macao: 10 cazuri.
  • Japonia: 838 cazuri, inclusiv 691 de pe nava de crozieră, 4 decese
  • Coreea de sud: 763 cazuri, 7 decese.
  • Italia: 152 cazuri, 4 decese.
  • Singapore: 89 cazuri.
  • Iran: 43 cazuri, 8 decese.
  • SUA 35 cazuri, un singur cetățean american mort în China
  • Thailanda: 35 cazuri.
  • Taiwan: 28 cazuri, un deces.
  • Australia: 23 cazuri
  • Malaysia: 22 de cazuri
  • Vietnam: 16 cazuri
  • Germania: 16 cazuri
  • Franța: 12 cazuri, un deces
  • Emiratele Arabe Unite: 13 cazuri
  • Marea Britanie: 13 cazuri
  • Canada: 10 cazuri.
  • Filipine: 3 cazuri, un deces
  • Kuwait: trei cazuri.
  • India: trei cazuri
  • Rusia: 2 cazuri.
  • Spania: 2 cazuri
  • Liban: 1 caz.
  • Israel: 1 caz.
  • Belgia: 1 caz
  • Nepal: 1 caz
  • Sri Lanka: 1 caz
  • Suedia: 1 caz.
  • Cambodgia: 1 caz
  • Finlanda: 1 caz
  • Egipt: 1 caz

UPDATE 10.03: În timp ce în Italia lumea pare cuprinsă de panică, în China, Comisia Națională de Sănătate a raportat cel mai mare număr de decese din ultimele 11 zile, respectiv 150 de morți și 409 cazuri noi de infecție cu Covid-19, numărul total al infecțiilor din China fiind acum de 77.150. Doar unul dintre cele 11 decese s-au înregistrat în provincia Hubei, unde a izbucnit epidemia.

În total, în China au murit până acum peste 2.500 de persoane.

Inițial, în cursul dimineții de luni, oficiali chinezi anunțau relaxarea măsurilor restrictive și coborârea nivelului de alertă. La scurt timp, potrivit Guardian, autoritățile au dezmințit anunțul.
UPDATE 09.54: Potrivit La Repubblica, un bătrân de 84 de ani, din Bergamo, a murit din cauza coronaviruslui, devenind astfel a patra victimă.

Ultimele două zile ale Carnavalului de la Veneția, care atrage anual zeci de mii de turiști din întreaga lume, au fost anulate din cauza coronavirusului, în condițiile în care Italia a devenit țara europeană cu cel mai mare număr de cazuri de infecții, cel mai mare focar după Asia.

Autoritățile au informat duminică faptul că o femeie de 75 de ani din Lombardia a murit, acesta fiind al treilea caz după ce un bărbat în vârstă de 78 de ani din Veneția a murit. În total sunt 152 de cazuri de infecții: 89 în Lombardia, 25 în Veneția, 9 în regiunea Emilia Romagna și 6 în Piemonte.
Anunțul a fost făcut de liderul regiunii Veneția, Luca Zaia, scrie Reuters.
Toate evenimentele programate în cadrul Carnavalului au fost anulate, până la data de 1 martie, inclusiv, a precizat oficialul.
Anunțul a venit în contextul în care cel puțin 10 orașe din nordul Italiei sunt în carantină, relatează și Euronews.
Primarul din Codogno a emis un decret potrivit căruia toate restaurantele, cafenele, barurile, școlile și cluburile au fost închise, iar adunările publice, inclusiv evenimentele sportive au fost anulate. Ministrul sănătății a sfătuit locuitorii să stea acasă.
Oficialii locali dintr-un alt oraș, Casalpusterlengo, a dispus închiderea școlilor.

De asemenea, măsuri similare privind închiderea bibliotecilor, a ghișeurilor, a sălilor de sport, au fost luate și în orașul Castiglione d’Adda.

Patru meciuri de seria A și un meci de rugby feminin, au fost amânate duminică din cauza coronavirus, mai transmite Reuters.
Guvernul Italian a dipus ca meciurile Inter Milan v Sampdoria, Atalanta v Sassuolo și Verona Cagliari să fie amânate fără a fi anunțată o dată la care acestea vor fi reprogramate.

Și alte meciuri au fost anulate pe ultima sută de metri, în timp ce alte se vor juca fără spectatori.
Austria a decis să suspende călătoriile cu trenul, pentru câteva ore, din cauza unor suspiciuni privind infectarea a doi pasageri.Cei doi au fost testați negativ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS