25.9 C
Craiova
vineri, 18 septembrie, 2020
Știri de ultima oră Eveniment Locomotivele francezilor, dezmembrate de hoţi din Olt şi Vâlcea

Locomotivele francezilor, dezmembrate de hoţi din Olt şi Vâlcea

Procurorii DIICOT au făcut, joi, mai multe percheziţii la solicitarea autorităţilor franceze. Percheziţiile au fost făcute în Olt, Vâlcea, Cluj, Arad şi Giurgiu.
Au fost vizate mai multe persoane care au comis numeroase furturi în dauna companiei feroviare franceze. Românii erau specializaţi în furtul radiatoarelor de locomotive, care conţin aluminiu şi cupru. Prejudiciul produs de banda de români este de aproximativ un milion de euro.

Autorităţile franceze au cerut ajutorul procurorilor DIICOT pentru prinderea unor persoane care au comis peste 50 de furturi în dauna SNCF Franța (compania feroviară franceză). Miercuri, în baza a două ordine europene de anchetă, emise de autoritățile franceze, au fost efectuate 16 percheziţii domiciliare în Olt, Vâlcea, Cluj, Arad şi Giurgiu. Cele mai multe percheziţii (7) au fost făcute în Olt. Anchetatorii spun că acţiunea a vizat destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunile de furt calificat, tăinuire și spălare a banilor.

Locomotivele francezilor, dezmembrate pentru aluminiu şi cupru

„În baza cooperării dintre procurorii DIICOT și autoritățile franceze, s-au efectuat cercetări cu privire la un grup infracțional organizat. În perioada 1.02.2019 – 18.02.2019, suspecţii ar fi comis 57 de furturi, în dauna SNCF Franța (compania feroviară franceză), cu un prejudiciu de aproximativ 1 milion de euro.
Faptele comise au fost, în principal, sustrageri de componente (radiatoare) de la locomotive pentru dezmembrare și valorificare a metalelor neferoase din acestea (cupru, aluminiu, alamă). S-a reușit furtul a peste 1.000 de radiatoare, cantitatea de metale fiind de aproximativ 38 de tone“, au precizat procurorii DIICOT.

La prejudiciul produs se adaugă și costurile ocazionate de distrugerea locomotivelor și aducerea lor în stare de nefuncționare pe termen lung.

Anchetatorii francezi au participat la percheziţii

Anchetatorii au mai precizat că, în urma acțiunii, au fost ridicate diverse înscrisuri, 40.000 de lei şi 1.860 de euro. În plus, au fost ridicate trei motoare de ambarcațiuni și mai multe bancnote contrafăcute. La percheziţii au participat şi anchetatori francezi şi europeni.

„La acțiunea din România, alături de procurorii DIICOT, la coordonare, a participat și judecătorul de instrucție francez. La activitățile desfășurate au asistat și trei anchetatori ai Jandarmeriei Naționale Franceze și un specialist al A.P. FURTUM din cadrul Agenției Uniunii Europene de cooperare în materie de aplicare a legii, care a oferit sprijin prin intermediul biroului mobil. Suportul financiar şi logistic a fost asigurat de către Eurojust“, au mai precizat anchetatorii.

Nouă suspecţi arestaţi în Franţa


Potrivit oamenilor legii, în total, în România și Franța, au fost arestate zece persoane. Alte trei au fost puse sub control judiciar. Astfel, după acţiunea de miercuri, o persoană a fost arestată preventiv în vederea predării autorităţilor franceze. Pe numele persoanei în cauză fusese emis un mandat european de arestare. În prezent, nouă membri ai grupării sunt arestaţi preventiv în Franţa. Alţi trei suspecţi au fost plasaţi sub control judiciar.

SursaDIICOT

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

ȘTIRI GdS

Comisia Europeană lansează un plan de acţiune anti-rasism

Comisia Europeană a lansat astăzi un plan de acţiune pentru intensificarea eforturile de combatere a rasismului în blocul comunitar, inclusiv în instituţiile...

Yastremska s-a ţinut tare, dar Simona este mare! Calificare...

Simona Halep a demonstrat încă o dată că este una dintre cele mai valoroase tenismene din lume. Românca a trecut şi de...

Raluca Olaru face furori la Roma. Victorie şi calificare...

Raluca Olaru şi Ana Friedsam merg „ceas” la Roma. Perechea româno-germană a izbutit să se califice în semifinalele turneului italian, după ce...

Secția ATI a unui spital din Capitală a fost...

Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic "Sfânta Maria" din Capitală a fost închisă pentru două săptămâni, după ce trei cadre medicale...

„U“ Craiova – Voluntari / Bergodi consideră că „leii“...

Antrenorul formaţiei Universitatea Craiova, Cristiano Bergodi, a susţinut astăzi conferinţa de presă premergătoare întâlnirii cu FC Voluntari. Disputa este programată sâmbătă, de...

Traficant de droguri, prins la Iași și extrădat în...

Un important traficant de droguri a fost prins de polițiști la Iași, în cadrul unei operațiuni desfăşurate pe teritoriul mai multor state:...