5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentClinica stomatologică unde a fost tratat băieţelul de 4 ani, amendată

Clinica stomatologică unde a fost tratat băieţelul de 4 ani, amendată

Inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Argeș au amendat clinica stomatologică din Piteşti unde a fost tratat băieţelul de 4 ani, care a ajuns apoi în comă la spital. Amenda a fost de 20.000 de lei, a anunțat Ministerul Sănătății.

„Inspectorii sanitari argeșeni verifică condițiile în care s-a acordat asistența medicală copilului, respectarea protocoalelor medicale și a legislației în vigoare privind acordarea anesteziei, autorizația sanitară de funcționare a clinicii, condițiile igienico –sanitare din unitate”, anunță Ministerul Sănătății.

Din primele verificări, părinții s-au prezentat cu copilul pentru efectuarea unui tratament stomatologic la clinica din Pitești. Clinica stomatologică are autorizație sanitară de funcționare eliberată de DSP Argeș, pentru obiectul de activitate consultații și tratamente în specialitățile medicină dentară și ortodonție.

Din autorizația de funcționare nu reiese că acest cabinet ar avea în structura de funcționare o secție de anestezie și terapie intensivă, motiv pentru care unitatea medicală a fost amendată cu 20.000 de lei.
Ancheta este în derulare. Concluziile vor fi prezentate conducerii Ministerului Sănătății. Poliţiştii urmează să stabilească dacă a fost vorba despre o eroare medicală.

Punctul de vedere al clinicii

Clinica stomatologică Teddy Care din Argeș a transmis, printr-un comunicat, punctul de vedere cu privire la incidentul în care un copil de patru ani a ajuns la spital în stare gravă, după ce i-ar fi fost administrată o doză prea mare de anestezic.

Redăm, mai jos, punctul de vedere integral al clinicii Teddy Care:

„Copilul, în vârstă de 4 ani și 8 luni, a venit prima oară în clinica noastră la o consultație de specialitate pe 18 ianuarie. În urma acesteia, s-a constatat că avea nevoie de obturații cu tratament de canal și obturații simple.

Deși s-a dovedit necooperant, părinților li s-a recomandat să încerce totuși tratarea clasică, chiar dacă exista posibilitatea ca tratamentele să dureze mai mult și rezultatele să se lase așteptate. Părinții au optat însă pentru analgosedare deoarece știau de existența aceste opțiuni de la fratele mai mare al copilului, căruia i se efectuaseră anterior tratamente dentare sub analgosedare în clinica noastră. Ținem să menționăm că tratamentele stomatologice sub anagosedare sunt recomandate în cazul pacienților foarte anxioși, care nu cooperează cu medicul dentist și a căror stare de sănătate are de suferit din acest motiv.

Cum s-a întâmplat

Copilul a ajuns în clinică pe 10 februarie, la ora 14.50, a intrat în tratamente la ora 15.15 – 15.25, moment în care i s-a administrat intravenos anestezicul de către medicul nostru colaborator, medic primar anestezie și terapie intensivă, și au început tratamentele dentare.

După maximum 45 de minute de la începerea intervenției, medicul anestezist specialist a început resuscitarea copilului, după ce atât el, cât și medicul stomatolog și asistenta au observat că starea copilului s-a modificat. Medicul anestezist a observat că saturația de oxigen scăzuse, asociată cu bradicardie severă, și a început protocolul de resuscitare. Ca măsură suplimentară, a fost chemată ambulanța, iar echipajul SMURD a decis transportarea copilului la spital pentru monitorizare și investigații suplimentare.

Mai adăugăm că tratamentele prin analgosedare se desfășoară fără probleme în clinica noastră din anul 2018, de când am început colaborarea cu medicul primar anestezie și terapie intensivă. Clinica noastră este autorizată de Ministerul Sănătății pentru realizarea acestui tip de tratamente, iar până în acest moment, la noi s-au realizat peste o sută de tratamente prin analgosedare, de fiecare dată fără incidente. Tehnica este, de altfel, folosită în mod curent și în alte clinici stomatologice atât în Pitești, cât și în țară.”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS